Door verschillen in inkomen

Het inkomen van een inwoner van een Arabisch land ligt gemiddeld tussen de 2.500 en 3.500 dollar per jaar, blijkt uit cijfers van The World Factbook van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Uitschieters zijn Saoedi-Arabië (gemiddeld jaarinkomen: 14.552 dollar) en Libië (10.740 dollar), landen met veel olie.

De Arabische landen zitten wereldwijd in de middenmoot als het gaat om inkomensongelijkheid. Landen als Tunesië (62ste op de lijst van landen met de grootste inkomensongelijkheid), Jemen (76ste) en Egypte (90ste) doen het wat dat betreft beter dan grote landen als China, Rusland of de VS.

Desondanks neemt de inkomensongelijkheid in de Arabische wereld toe, als gevolg van stijgende voedsel- en olieprijzen. Die grotere inkomensongelijkheid leidt tot een toename van sociale problemen, stelt professor Richard Wilkinson van de Universiteit van Nottingham. Hij bundelde in het boek The Spirit Level dertig jaar onderzoek naar inkomensongelijkheid.

Wat blijkt: hoe groter de inkomensverschillen, des te meer tienerzwangerschappen, moorden, vetzucht, verslavingen en gevangenen. En hoe meer inkomensongelijkheid, hoe meer angst en minder vertrouwen er heerst onder de bevolking.