Dit is een artikel uit het NRC-archief

Onderwijs

Demonstranten wederom in actie in Iran, Jemen en Bahrein

De begrafenis vandaag van student Sanee Zhaleh, maandag doodgeschoten bij protesten, werd door pro- en anti-regime demonstranten aangegrepen om met elkaar op de vuist te gaan. Foto Reuters / Stringer

Vanochtend zijn in Iran rellen uitgebroken bij een begrafenis van een man die maandag omkwam bij protesten. Volgens de staatstelevisie woonden regeringsgezinden de uitvaart bij en werden zij aangevallen door “een klein aantal dat blijkbaar bij de oppositie hoort”. Maar diezelfde oppositie claimt het omgekeerde.

‘Ahmadinedjad, luister naar het volk’
Bij de uivaart zouden regeringsgezinden volgens de staats-tv leuzen hebben geroepen tegen “de Monaffeqin”; een huichelaarnaam voor de Iraanse Volksmojahedin, de grootste partij in de gewapende strijd tegen het islamitisch regime van Iran, meldt AFP.

De Iraanse oppositieleiders en Mehdi Karoubi Mousavi riep vandaag de regering op om “te luisteren naar het volk”. Maar de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft al gezegd dat de recent opgelaaide demonstraties tegen zijn regime “zinloos” zijn.

Vierde dag van botsingen in Jemen
Opnieuw zijn vandaag anti-regime demonstranten en aanhangers van de Jemenitische president Ali Abdullah Saleh gebotst. Studenten raakten in de hoofdstad Sanaa slaags met volgelingen van Saleh’s Algemeen Volkscongres. Twee journalisten werden volgens AFP door hen geslagen.

De studenten begonnen hun protest bij de universiteit om vervolgens koers te zetten richting het presidentieel paleis. Onderweg werden ze aangevallen door honderden Saleh-loyalisten gewapend met stokken, stenen en mesen. De politie vuurde waarschuwingsschoten af om de menigte uiteen te drijven.

De Parel Rotonde: strategisch gezien een kenmerkend punt in Manama. Foto Saleh Nass / Twitter @salehnassDe Parel Rotonde: strategisch gezien een kenmerkend punt in Manama. Foto Saleh Nass / Twitter @salehnass

Bahrein heeft nu zijn eigen Tahrir-plein
Anti-regeringsbetogers blijven een plein in de hoofdstad Manama in Bahrein bezetten. Na twee dagen van gewelddadige botsingen schreeuwen opnieuw duizenden om hervormingen.

De zogenoemde Parel Rotonde in hoofdstad Manama is door de betogers omgedoopt tot hun eigen Tahrir-plein. Na de botsingen eerder deze week, waarbij tenminste twee demonstranten gedood werden, hebben veiligheidsdiensten zich teruggetrokken om de spanningen te laten afnemen.