Datagebruik in Europa ‘dramatisch’ goedkoper

Even over de grens je mail lezen met je smartphone en daarna geconfronteerd worden met een rekening van hier tot Tokio: dat is straks verleden tijd. Tenminste, als je binnen de Europese Unie blijft.

De aanhoudende druk vanuit de Europese Commissie werkt: de grote providers maken nu serieuze stappen met voordeliger tarieven voor dataroaming om de spreekwoordelijke billshocks te voorkomen. In navolging van Vodafone (Internet op Reis) komt Deutsche Telekom, het moederbedrijf van T-Mobile, een voordeliger tarief bekend voor dataverbruik in het buitenland. Het Travel & Surf-pakket wordt aangekondigd als ‘dramatische prijsverlaging’ voor Duitse klanten, die voor 14,95 euro per week in heel Europa kunnen surfen en mailen op hun mobieltje.

In Nederland gelden andere voorwaarden: T-Mobile Nederland noemt het pakket ‘Internet Europa’, beschikbaar vanaf het tweede kwartaal. Voor 9,95 euro extra kun je binnen Europa onbeperkt gebruik maken van internet op je mobiel.  Na 500 MB binnen een maand wordt de internetsnelheid verlaagd, aldus T-Mobile.

In Nederland is T-Mobile de grootste mobiele dataverbruiker, omdat daar de iPhone het eerst verkrijgbaar was. Maar de grootste provider in Nederland is KPN. Die heeft nog geen concrete plannen voor een vriendelijke roamingtarief. Voor KPN is het lastiger om op grotere schaal te opereren omdat de operator alleen in België en Duitsland eigen netwerken heeft - in tegenstelling tot internationale spelers als Vodafone en Deutsche Telekom.