Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Besloten CDA-genootschap wil andere koers

Het begon vorig jaar zomer in de abdij van kasteel Slangenburg bij Doetinchem. Vijf CDA’ers kwamen samen om te praten over de partij. De groep groeide snel en de leden discussiëren nu vooral via netwerksite LinkedIn. (Foto NRC Handelsblad / Rien Zilvold)

Bijna 250 betrokken CDA’ers hebben zich verenigd in een alternatieve groep die praat over de toekomst van de partij. De oprichters van het zogeheten Slangenburgberaad voelen zich niet gehoord in het CDA.

De groep bestaat uit zowel beroepspolitici zoals (oud-)Tweede Kamerleden, burgemeesters, wethouders en Europarlementariërs als uit bestuurders bij pensioenfondsen en universiteiten, de voorman van vakbond CNV en Kroonleden van regeringsadviseur Sociaal-Economische Raad. Het zijn zowel erkende dissidenten als aanhangers van de huidige coalitie.

Na onderzoek van deze krant zijn nu ruim zeventig namen bekend van de groep die genoemd is naar een abdij buiten Doetinchem. Daar is de groep vorige zomer opgericht. Het beraad communiceert via een afgesloten groep op netwerksite LinkedIn. Niet-partijleden worden niet toegelaten, buitenstaanders mogen niet meelezen.
De groep wil dat de koers van het CDA verandert. Vandaag over twee weken zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten en voor het CDA, eens de grootste partij van het land, lijkt een nieuw verlies aanstaande.

De leden van het Slangenburgberaad praten met elkaar over de toekomst van de christen-democratie, over de rol van de islam en over hoe de partij verder moet zonder duidelijke leider. “Ik ben niet uit op iemands positie, op iemands baantje”, zegt Hein Pieper, oud-Tweede Kamerlid en een van de oprichters. “Maar soms horen er bij een nieuw verhaal ook nieuwe mensen.”

Een CDA-woordvoerder, zelf ook lid, zegt voorstander te zijn van het beraad. “Als mensen elkaar willen spreken, is dat alleen maar positief. Hopelijk geeft het input voor de vernieuwing van het CDA.”

Volgens Pieper zien sommigen het Slangenburgberaad als bedreiging van de status quo. “Als mensen dat al als zodanig ervaren, wacht dan maar tot het echt gaat knallen”, zegt Pieper. “Wij vormen een tegengeluid. Als bestuurders daar niet tegen kunnen, mogen ze van mij morgen weg.”

Kijk zelf welke leden van ‘Het Slangenburgberaad’ u via LinkedIn kent. Vanochtend stond de teller op 245 leden. Een selectie:

  • Van de huidige Tweede Kamerfractie zijn Pieter Omtzigt, Jack Biskop, Ad Koppejan en Elly Blanksma lid. Ook telt de groep oud-Kamerleden en kandidaat-Kamerleden.
  • Lans Bovenberg: partij-ideoloog, een van Nederlands bekendste economen, hoogleraar, plaatsvervangend Kroonlid Sociaal-Economische Raad
  • Leonard Geluk: voorzitter ROC Midden Nederland, oud-wethouder Rotterdam
  • Ruth Peetoom: kandidaat-partijvoorzitter, predikant, vicevoorzitter van de commissie die het verkiezingsverlies analyseerde
  • Theo Bovens: voorzitter college van bestuur Open Universiteit, Kroonlid SER
  • Wim van de Camp: voorman CDA-delegatie Europarlement
  • Jaap Smit: CNV-voorzitter, lid SER, lid Bankraad van De Nederlandsche Bank