Amerikaans-joodse organisatie vraagt Kamer slachtwet te verwerpen

Het Simon Wiesenthalcentrum heeft een aantal Kamerfracties in een brief opgeroepen tegen de initiatiefwet te stemmen die onverdoofd ritueel slachten verbiedt. Dat schrijft NRC Handelsblad vandaag. De Amerikaans-joodse organisatie, die wereldberoemd is om haar jacht op nazimisdadigers en strijd tegen antisemitisme, vraagt fractievoorzitters Pechtold (D66), Roemer (SP), Sap (GroenLinks) en Wilders (PVV) „namens onze leden het voorstel niet te steunen”.

Het onverdoofd slachten van runderen is een ritueel binnen veel orthodox-joodse gemeenschappen. Rabbijn Abraham Cooper, vicedecaan van het in Los Angeles gevestigde centrum, spreekt in de brief van „een draconisch voorstel” dat „veel emoties en controverses teweeg zal brengen”.

‘Verbod diende vroeger voor verspreiden nazi-denkbeelden’
Een verbod op shechita, de joodse rituele slacht, zal volgens Cooper joden over de hele wereld „pijn doen en beledigen”. „Vroeger werd het verbod vaak door antisemieten gebruikt om hun hatelijke – en in het geval van nazi-Duitsland genocidale – denkbeelden te verspreiden.”

Morgen debatteert de Tweede Kamer over een voorstel van Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) om de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren aan te passen. Thieme wil dat dieren bij het ritueel slachten vooraf worden verdoofd. Volgens de huidige wet is het onverdoofd slachten verboden, maar wordt een uitzondering gemaakt voor joodse en islamitische slachters. De laatste jaren is vooral over het islamitische slachten veel ophef ontstaan.