Algerije heft na negentien jaar de noodtoestand op, ‘maar lost waarschijnlijk niets op’

Riot police stand in formation during a demonstration in Algiers February 12, 2011. About 50 people shouted anti-government slogans in a square in Algeria's capital on Saturday but were encircled by hundreds of police determined to stamp out any attempt to stage an Egypt-style revolt. REUTERS/Louafi Larbi
Riot police stand in formation during a demonstration in Algiers February 12, 2011. About 50 people shouted anti-government slogans in a square in Algeria's capital on Saturday but were encircled by hundreds of police determined to stamp out any attempt to stage an Egypt-style revolt. REUTERS/Louafi Larbi Zaterdag stonden duizenden politieagenten klaar om in te grijpen bij demonstraties tegen de Algerijnse regering (FOTO: REUTERS/Louafi Larbi)

Algerije heft aan het eind van de maand na negentien jaar de noodtoestand in het land op. Dat maakte premier Ahmed Ouyahia vanavond bekend, meldt AP.

Jarenlang verdedigde de Algerijnse autoriteiten de noodtoestand als een noodzakelijk kwaad in de strijd tegen terrorisme. Critici beschuldigen de regering echter van het misbruiken van deze maatregel om politieke oppositie in de kiem te smoren.

Ouyahia zei woensdag dat Algerije “niet de gebeurtenissen in de Arabische en Islamitsche landen in de regio kan negeren.” Hiermee verwijst hij naar de recente demonstraties in Tunesië en Egypte die leidden tot het vertrek van de autocratische leiders.

De regering heeft al een paar keer gezegd dat zij de noodtoestand wilden opheffen, vertelt buitenlandredacteur Carolien Roelants. Een van de voorwaarden van de noodtoestand, het verbieden van demonstraties in het land, had de regering al opgeheven.

“De noodtoestand is tijdens de burgeroorlog van 1991 ingesteld in de strijd van de regering tegen moslimextremisten. Die strijd is al een tijdlang min of meer gewonnen. Dat Bouteflika nu meer banen en ruimte voor politieke partijen belooft is duidelijk een antwoord op de ontwikkelingen in Tunesië en Egypte. Omdat er ook in Algerije de afgelopen weken kleine protesten plaatsvonden, doet de president doet nu concessies om te voorkomen dat de situatie in zijn land uit de hand loopt.”

“In theorie zou met de afschaffing van de noodtoestand nu ook gedemonstreerd mogen worden in de hoofdstad Algiers. Dat was ook na het toestaan van demonstraties in het land verboden. Maar ik denk niet dat het protest hiermee afgelopen is. Als je kijkt naar de demonstraties gaat het om zaken als werkeloosheid en niet de noodtoestand”

De afgelopen weken demonstreren burgers sporadisch tegen de Algerijnse regering. Zaterdag gingen nog duizenden de straat op om te protesten. Voor aankomende zaterdag is er ook weer opgeroepen tot een demonstratie.