Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Zorg

Zijn er ook vrouwelijke pedo's?

Martijn Breken (14) uit Overveen leest al tijden verhalen over mannen die kinderen misbruiken. Waarom zijn het vooral mannen die betrapt worden? Zijn er geen vrouwelijke pedoseksuelen?

„Die zijn er wel”, zegt psychiater Hjalmar van Marle, „het zijn er alleen veel minder”. Bij zijn werk in psychiatrische kliniek Het Dok in Rotterdam behandelt hij gemiddeld één vrouwelijke pedoseksueel per jaar. Tegenover honderd mannen. Mannen plegen sowieso meer delicten dan vrouwen, zegt hij.

Volgens Jan Hendriks, als onderzoeker gespecialiseerd in vrouwelijke zedendelinquenten, is er veel te weinig onderzoek gedaan naar de aard en omvang van deze problematiek. „Er werd lange tijd gedacht dat vrouwen dit soort dingen niet deden.”

Maar de paar internationale onderzoeken die er wel zijn, tonen aan dat zo’n drie procent van alle zedendelicten door vrouwen gepleegd wordt. Hendriks denkt dat het percentage in werkelijkheid hoger ligt. „Een vrouwelijke pedoseksueel valt minder op.” Want de grens tussen lief zijn en te ver gaan is bij hen minder scherp.

De maatschappij ziet pedoseksuele handelingen van vrouwen ook lang niet altijd als misbruik. „Een kind knuffelen, op schoot nemen en aanraken is bij vrouwen veel meer geaccepteerd”, zegt Jules Mulder, directeur van De Waag, een centrum voor forensische psychiatrie. Vrouwen hebben van nature intiemer contact met kinderen, „als vrouwelijke pedo kun je daar al genoeg aan hebben”.

„Een vrouw zien als pedoseksueel is nog te veel een taboe”, zegt Mulder „Er wordt nog steeds gedacht: je kunt je toch wel verweren tegen een vrouw?” Maar dat is niet zo. Zo vertelt psychiater Van Marle over een jongetje dat door zijn tante werd verkracht. „Het is een illusie te denken dat je als jongen geen erectie kunt krijgen, tegen je wil in. Daar zorgen de mannelijke hormonen wel voor.”

Seksueel misbruik door een vrouw heeft net zulke grote gevolgen als misbruik door een man. „Het jongetje heeft er een ernstig trauma aan over gehouden.”

Jan Hendriks hoopt dat er nu geen pedojacht op vrouwen ontstaat. „Een vrouw die een kind knuffelt, is gelukkig zelden een pedoseksueel.”

Sabine de Jong