Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Winst Barclays onder druk door strenge regels

De Britse bank Barclays zegt te moeten besparen omdat de winstgevendheid geschaad zal worden door strengere internationale regels voor kapitaalbuffers. Ook gaat Barclays, dat vandaag een miljardenwinst onthulde, de bonussen verlagen onder dwang van de Britse regering.

Volgens berichten in de Britse media kan bestuursvoorzitter Bob Diamond ondanks het nieuwe beleid een bonus verwachten van 9 miljoen Britse pond (ruim 10 miljoen euro). De daadwerkelijke verdiensten en bonussen van Diamond en de Barclays-bankiers worden pas in april bekend bij de publicatie van het jaarrapport van Barclays. Wel zei Barclays vandaag bij de presentatie van de jaarcijfers over 2010 dat de bonuspot 7 procent kleiner zal zijn dan in 2009. Bij zakenbank BarCap zullen de bonussen 12 procent dalen.

Barclays hoort bij de vier grote Britse banken die onlangs met de overheid afspraken maakten over lagere bonussen. Ook gaan de banken het salaris onthullen van hun topbestuurders en van de vijf bankiers buiten de besturen die het meest betaald krijgen. Britse banken hebben weinig keus om te onderhandelen met de regering. Tijdens de financiële crisis ontvingen zij miljardenleningen van de Britse centrale bank. Barclays vroeg zelf in 2007 een noodlening aan van 1,6 miljard pond.

Barclays lijkt de crisis inmiddels achter zich te hebben gelaten. De Britse bank maakte vandaag een nettowinst van 3,6 miljard pond bekend over 2010. Dat is een stijging van 36 procent ten opzichte van de winst in 2009.

De sterke stijging van de winst kwam vooral doordat Barclays minder geld verloor op niet ingeloste leningen. De afschrijvingen op slechte leningen bedroegen vorig jaar 5,7 miljard pond. Een fors bedrag in verhouding tot de geboekte winst, maar nog altijd 30 procent minder dan in 2009. In 2010 zat de pijn vooral in leningen aan Spaanse bedrijven, waarop Barclays 900 miljoen pond moest afschrijven.

De strengere kapitaalregels voor banken moeten dergelijke afschrijven in de toekomst beperken. Barclays en andere banken moeten meer kapitaal aanhouden ten opzichte van de uitstaande leningen. Dit zal echter ten koste gaan van de winst, zei bestuursvoorzitter Diamond van Barclays vandaag.

BarCap. de zakenbank van Barclays, was een drijvende kracht achter de winststijging. BarCap, dat geld aantrekt voor bedrijven en overheden en adviseert bij fusies en overnames, wist 4,8 miljard pond te verdienen voor belastingen, een winststijging van 94 procent ten opzichte van 2009.