Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Boeken

Watson is geduchte kandidaat in tv-spel

Gelijkspel. Zo eindigde gisteravond de eerste ronde van de Amerikaanse tv-quiz Jeopardy!, waarin een machine het opnam tegen de mens.

De machine is Watson, een IBM-supercomputer met een geheugen waarin vele miljoenen documenten zijn gestopt, van encyclopedieën en woordenboeken tot romans en teksten van websites.

De menselijke spelers waren Brad Rutter, de beste Jeopardy-speler op aarde die met het spel 3,25 miljoen dollar won. En Ken Jennings, die ooit 74 vragen achtereen goed beantwoorde. Gisteravond had Jennings minder geluk. Hij legde het af tegen Watson en bleef op 2.000 dollar steken. Butter haalde, net als Watson, 5.000 dollar binnen.

Watson was dus een geduchte tegenstander. Niet zo gek want hij pluist zijn enorme geheugen door met een voor computers ongekende zoektactiek: door zinnen grammaticaal te ontleden, ze op betekenis te analyseren en ze in logische formules te vatten.

Hij was zelfs een beetje angstaanjagend, zeker in het begin, door de snelheid en de precisie waarmee hij met antwoorden op de proppen kwam.

De clou van Jeopardy! is dat een deelnemer de goede vraag bedenkt bij aan antwoord dat de quizmaster geeft. Gisteren bijvoorbeeld lepelde Watson met zijn koude computerstem direct op: ‘What is a shoe?’, nadat quizmaster Alex Trebek had gevraagd om een ‘4-letter word for the iron fitting on the hoof of a horse or a card-dealing box in a casino.’ Ook in categorieën als Olympische Spelen, de Beatles en synoniemen deed Watson het goed.

Twee keer sloeg Watson een flater. Bij een vraag over Oreo-koekjes herhaalde hij het foute antwoord van tegenstander Jennings. En bij het zinnetje: ‘Stylish elegance, or students who all graduated in the same year’, kwam hij met: ‘What is chic?’, terwijl het antwoord natuurlijk ‘What is class?’ moest zijn.

Vanavond en morgenavond gaat het spel verder. De winnaar gaat met 1 miljoen dollar naar huis én is al bekend. Het programma is namelijk al opgenomen. Maar Watson en zijn tegenspelers hebben de uitslag onder de pet weten te houden.