Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

'Vonnis van oligarch was niet gedicteerd'

Rechter Viktor Danilkin, die eind december de ex-olietycoon Michail Chodorkovski tot een nieuwe celstraf van zeven jaar veroordeelde, ontkent dat zijn vonnis door hogergeplaatste rechters is gedicteerd en hij onder druk zou zijn gezet. Hij reageerde hiermee op onthullingen die zijn assistente en woordvoerder Natalja Vasiljeva gisteren deed in internetkrant gazeta.ru en televisiezender Dozjd. Volgens Vasiljeva was binnen het gerechtelijke systeem alom bekend dat het proces van het begin af aan werd gemanipuleerd.

Danilkin noemde die uitlatingen gisteren laster. Ook zei hij een rechtszaak tegen Vasiljeva te overwegen. Concrete stappen daartoe heeft hij nog niet genomen.

De beschuldigingen van Vasiljeva komen overeen met de waarnemingen van journaliste Vera Tsjelisjeva van de krant Novaja Gazeta, die het proces van begin tot eind bijwoonde. Zij was er getuige van hoe Danilkin diverse keren door het Openbaar Ministerie onder druk werd gezet om bepaalde getuigen van de verdediging niet tot het proces toe te laten.

De advocaten van Chodorkovski zeiden gisteren er allang vanuit te gaan dat Danilkin niet zelfstandig tot zijn oordeel is gekomen. Samen met onafhankelijke juristen en leden van de rechterlijke macht hebben zij nu opgeroepen tot een onderzoek naar de totstandkoming van het vonnis. Medestanders van Chodorkovski beweren dat het vonnis is gewezen op last van het Kremlin, omdat hij politieke ambities had en kritiek uitte op de corruptie in regeringskringen.

Vasiljeva zei gisteren dat ze ontslagen zou worden als gevolg van haar beschuldigingen. Later verklaarde de rechtbank dat Vasiljeva zelf ontslag had genomen.