Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Vonnis in zaak tegen oliebaron gedicteerd

Het proces tegen ex-oliebaron Chodorkovsky blijkt van hogerhand te zijn gestuurd.

Een hogere rechtbank in Rusland is tussenbeide gekomen in het proces tegen ex-olietycoon Michail Chodorkovski en zijn zakenpartner Platon Lebedev, terwijl dat proces nog aanhangig was bij een andere, lagere rechtbank. Dat blijkt uit een interview in de Russische internetkrant gazeta.ru met de woordvoerder van de Moskouse districtsrechtbank van Chamovniki, waar Chodorkosvki eind december tot een nieuwe celstraf werd veroordeeld.

Met de onthulling wordt opnieuw het omstreden karakter van het proces versterkt. Medestanders van Chodorkovski beweren dat het vonnis is gewezen op last van het Kremlin, omdat hij politieke ambities had en kritiek uitte op de corruptie in regeringskringen.

Volgens de woordvoerder, Nataljia Vasiljeva, is het vonnis niet geschreven door de behandelend rechter Danilkin van de Moskouse Chamovniki-rechtbank, maar door rechters van de Moskouse Stadsrechtbank. Ze zegt dat Danilkin al begonnen was met het schrijven van het vonnis, maar dat de inhoud daarvan hogere rechterlijke instanties niet aanstond.

Kort daarop kreeg Danilkin een ander vonnis voorgeschoteld, dat niet door hem was geschreven. Dit nieuwe vonnis was op 15 december, de dag waarop de uitspraak was vastgesteld, nog niet klaar, waardoor de zitting een uur voor aanvang met twaalf dagen werd verdaagd.

„Iemand uit de omgeving van Danilkin heeft me verteld wie de opstellers van het vonnis zijn, maar ik wil hun namen liever nu niet noemen.” (NRC)