Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Mensenrechten

‘VN faalt bij bescherming persvrijheid’

De Verenigde Naties faalt bij het beschermen van de persvrijheid in de wereld, concludeert waakhond The Committee to Protect Journalists (CPJ) in een rapport.

In het rapport meldt de organisatie dat minstens 44 journalisten in 2010 de dood vonden en dat overheden meer maatregelen namen om het gebruik van bijvoorbeeld satelliettelefoons en social media te beperken om zo de nieuwsstroom te hinderen.

Bovendien werden er meer journalisten gevangen gezet in 2010. Zij telden 145 journalisten in het gevang tegen 136 in 2009.

In het rapport haalt de organisatie ook uit naar andere organisaties zoals de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). In 2007 overzag de OVSE de verkiezingen in Kazachstan, waar volgens het CPJ een van de grootste tegenstanders van persvrijheid in de regio Nursultan Nazarbayev (wiki) werd verkozen als president. Deze zou hervormingen invoeren die de persvrijheid zou bevorderen in het land voordat het land voorzitter zou worden van de OVSE in 2009. Uiteindelijk werd het Kazachstan in 2010 voorzitter zonder enige hervormingen doorgevoerd te hebben.