Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Garnalenbeignets met zoete aardappel

Het is leuk als een kookboek dingen combineert die je zelf nog niet met elkaar in verband had gebracht. Daar leer je van. Het geldt natuurlijk vooral voor specerijenmengsels, die een heel specifieke smaak aan een gerecht kunnen geven, maar soms geldt het ook wel voor combinaties van vlees of vis met een groente of

Het is leuk als een kookboek dingen combineert die je zelf nog niet met elkaar in verband had gebracht. Daar leer je van.

Het geldt natuurlijk vooral voor specerijenmengsels, die een heel specifieke smaak aan een gerecht kunnen geven, maar soms geldt het ook wel voor combinaties van vlees of vis met een groente of fruitsoort.

Laatst kreeg ik in een restaurant langoustine met varkenswang – zou ik niet meteen verzonnen hebben maar was heel lekker.

De salade van aardappelen, zeekraal en Sint-Jakobsmosselen met aioli die ik twee jaar geleden in een kookboek ontdekte was ook zo’n aantrekkelijke verrassing – sindsdien veel gemaakt. En nu las ik in mijn nieuwe Vietnamese kookboek van Bobby Chinn over een recept voor garnalenbeignets met zoete aardappel.

Ja! Meteen nieuwsgierig.

We hebben toch wel allemaal al vissaus in huis hè, anders wordt het niets deze week. Ga nu even naar zo’n toko of naar een Aziatische supermarkt en koop de basisspullen in: vissaus, niet-zoete sojasaus, rijstwijnazijn, koenjit of geelwortel (gedroogd, als geel poeder), een onsje groene en rode pepers (vries ze in, dan zijn ze eindeloos bruikbaar en pepers zijn goed te snijden in bevroren toestand), dat zijn dingen waar je lange tijd plezier van hebt.

En dan nu op naar de beignets.

Maak eerst de ingelegde groente (en de zoetzure saus die gisteren in de krant stond).

Snijd de wortel en de rettich in dunne reepjes. Meng de ingrediënten voor de dressing en giet die over de groenten heen. Laat een uur staan, schep af en toe om.

Pel de garnalen en verwijder de darmkanaaltjes door met een scherp mes een snee te maken aan de rugkant (maar laatst moest ik ze via de buikzijde weghalen vreemd genoeg) en het zwarte draadje eruit te trekken. Meng de garnalen met de vissaus, de gehakte knoflook en een snufje zwarte peper en laat ze een half uurtje marineren.

Leg 8 mooie apart en hak de rest van de garnalen tamelijk fijn.

Zeef de bloem en het bakpoeder boven een kom en voeg de geelwortel, zout, suiker en wat versgemalen peper toe. Klop er zoveel water door (ong. 2,5 dl) tot je beslag hebt van de dikte van pannekoekbeslag.

Rasp de zoete aardappel op een mandoline in dunne frietjes of snijd hem met de hand in heel dunne staafjes. Snijd de lente-ui in dunne plakjes. Meng de aardappelen, de gehakte garnalen en de uitjes door het beslag.

Verwarm in een wok of een koekenpan een laag olie tot die echt zeer heet is. Giet er een flinke lepel beslag in en duw daar een garnaal in. Maak zo nog drie beignets. Laat ze op keukenpapier uitlekken terwijl je de volgende vier maakt. Serveer ze met de zoetzure saus en met de ingelegde groente.

Garnalenbeignets met zoete aardappel

Voor 4 personen

Voor de garnalenbeignets:

32 middelgrote rauwe garnalen zonder kop

1 ½ el vissaus

2 teentjes knoflook

250 g patentbloem

1,5 el suiker

2 tl bakpoeder

1 tl gemalen geelwortel (koenjit)

300 g zoete aardappel

5 lente-uitjes

maïs- of arachide-olie

zoetzure saus (zie gisteren)

Voor de ingelegde groenten:

1 kleine wortel

een stuk rettich zo groot als de wortel

100 g suiker

2 tl zout

150 ml rijstwijnazijn