Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Verder herstel Nederlandse economie in vierde kwartaal 2010

De Nederlandse economie is vorig jaar met 1,7 procent gegroeid. In het laatste kwartaal was de groei 2,4 procent hoger dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dat blijk uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek die vanochtend bekend zijn gemaakt. Een deel van de historisch grote krimp van 3,9 procent in 2009 is hiermee goedgemaakt.

In vergelijking met het derde kwartaal groeide de economie met 0,6 procent.

Volgens NRC-economieredacteur Maarten Schinkel is de groei van de Nederlandse economie met 1,7 procent zoals verwacht.

“De kwartaalgroei is vrij goed. In het derde kwartaal lag de groei ten opzichte van het tweede kwartaal nog op 0 procent. Dat had niemand toen verwacht, maar dat is dus eenmalig gebleken. De groei is echter nog niet uitbundig.”

Flinke groei industrie, handel en transport

De economie profiteert onder meer van de gestegen export. Als gevolg hiervan was de industriële productie 6 procent hoger dan een jaar eerder. Vooral de metaalproductie nam sterk toe. Daarnaast groeiden handel en transport met respectievelijk 6 en 5 procent.

Aantal vacatures gestegen

Het aantal vacatures is in het laatste kwartaal ligt gestegen naar 130 duizend. Dat zijn er vierduizend meer dan een kwartaal eerder en zestienduizend meer dan toen negen maanden geleden het laagste aantal van de afgelopen zes jaar werd bereikt.

In het vierde kwartaal van 2010 waren er 25 duizend banen van werknemers meer dan in hetzelfde kwartaal van 2009. Deze stijging met 0,3 procent is de
eerste groei na zes kwartalen van krimp.

Hogere uitgaven huishoudens

Huishoudens besteedden in het vierde kwartaal 1,5 procent meer dan een jaar eerder. Dat is volgens het CBS grotendeels te danken aan fors hogere aankopen van personenauto’s en een gestegen aardgasverbruik vanwege de vroege winter. De bestedingen aan kleding en consumentenelektronica en de uitgaven in de horeca namen niet of zeer beperkt toe. Aan woninginrichting werd aanzienlijk minder besteed.

Volgens Schinkel zeggen de grotere bestedingen van de huishoudens iets over de bestendigheid van het herstel.

“Het heeft zegt iets over het vertrouwen in de toekomst in een tijd dat er weinig fiscale prikkels zijn en de overheid zich bezuinigend terugtrekt.”

Groei Duitse economie

De Duitse economie groeide in het vierde kwartaal met 0,4 procent ten opzichte van het derde kwartaal. Daarmee komt de groei van de Duitse economie over heel 2010 uit op 3,6 procent.