Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Uitgelicht

Het Museum voor Islamitische Kunst van I.M. Pei. Ned.2, 23.00u. The Museum of Islamic Art is seen at night in Doha January 5, 2011. REUTERS/Fadi Al-Assaad (QATAR - Tags: CITYSCAPE SOCIETY TRAVEL)
Het Museum voor Islamitische Kunst van I.M. Pei. Ned.2, 23.00u. The Museum of Islamic Art is seen at night in Doha January 5, 2011. REUTERS/Fadi Al-Assaad (QATAR - Tags: CITYSCAPE SOCIETY TRAVEL) REUTERS

Film

Dude, where’s my car? (Danny Leiner, 2000, VS). Vulgaire tienerkomedie waarin Ashton Kutcher en Seann William Scott na een avondje doorzakken zowel hun auto als hun geheugen kwijt zijn. Ook met Jennifer Garner, Marla Sokoloff en Kristy Swanson.RTL7, 20.30-22.10u.

Coyote Ugly (David McNally, 2000, VS). Actiefilmproducent Jerry Bruckheimer is verantwoordelijk voor dit moderne sprookje, waarin een jong meisje (Piper Perabo) uit buitenwijk in New Jersey leert overleven in Manhattan. Ze wil liedjesschrijver worden en verdient wat geld bij in de ruige bar Coyote Ugly. Elke avond staan de meisjes schaars gekleed op de bar te dansen om de drankverkoop te stimuleren. Deze dansscènes worden door McNally, die een achtergrond als reclame- en videoclipmaker heeft, vaardig in beeld gebracht. Het scenario vertoont grote overeenkomsten met dat van het ook door Bruckheimer geproduceerde Flashdance (1983).Net5, 20.30-22.35u.

Bait (Antoine Fuqua, 2000, VS). Snelle, bijdehante actiefilm vol droge humor en overdreven racescènes met Jamie Foxx als vuilbekkende gouddief en David Morse als FBI-agent die hem als lokaas gebruikt. Veronica, 20.30-23.00u.

The Hard Way (John Badham, 1991, VS). Variatie op het stramien van de ‘buddy’s tegen wil en dank’. New Yorkse politieman James Woods wordt opgezadeld met een ijdele Hollywoodacteur (Michael J. Fox) die research pleegt voor een nieuwe rol. Intelligent scenario persifleert de oppervlakkigheid van Hollywood en de kameleontische karakterloosheid van acteurs. RTL7, 22.10-0.20u.

Actualiteiten

EénVandaag. Nederlandse banken weigeren sinds een jaar hypotheken te verstrekken op huizen die op de grond van een andere particulier staan. Wie dus in een huis woont met deze particuliere erfpacht krijgt het nooit meer verkocht. Het gaat in Nederland om 40.000 woningen. Plus: ouders van twee kinderen die narcolepsie ontwikkelden vermoeden dat dit veroorzaakt is door inenting tegen Mexicaanse griep. Ned.1, 18.15-18.40u.

Nieuwsuur. Uitslag van een enquête waarin Nederlanders gevraagd werd naar hun mening over de provincie als bestuurslaag en een reportage uit Denemarken, dat in 2007 het aantal provincies terugbracht van veertien naar vijf. En aandacht voor de emigratie van tienduizenden Ieren die de recessie in eigen land ontvluchten.Ned.2, 22.00-23.00u.

Informatief

Oudste familiebedrijven van Nederland. Eerste aflevering van serie, vandaag over Duinrell. Graaf Hugo van Zuylen van Nijevelt vertelt hoe Duinrell zich ontwikkelde van eenvoudige theetuin tot een attractiepark. Een decennium geleden heeft hij het bedrijf overgedragen aan zijn zoons Philip en Roderick, maar de 81-jarige graaf is zelf nog dagelijks in het vakantie- en attractiepark te vinden. Ned.2, 18.25-18.55u.

Kaufen für die Müllhalde. Documentaire van Cosima Dannoritzer over de ‘ingebakken veroudering’ van dingen als mobiele telefoons en laptops, maar ook nylons en gloeilampen. Er worden steeds meer objecten vervaardigd waarvan verwacht wordt dat de consument ze niet laat repareren. Na drie jaar onderzoek hebben de makers van deze film de geschiedenis van de planned obsolescence ontrafeld. Die zou een eeuw geleden zijn begonnen met de oprichting van een kartel waarin afspraken werden gemaakt over de levensduur van een gloeilamp. Een product dat niet verslijt is immers een ramp voor de industrie.Arte, 20.15-21.30u.

Imprisoned to be free. Voormalige Oost-Duitsers bagatelliseren de misstanden in hun voormalige vaderland dermate dat onder een deel van de Duitse bevolking nu de gedachte heeft postgevat dat het in de DDR destijds allemaal reuze meeviel. In deze in 2009 door de Duitse zender Vox uitgezonden documentaire Eingesperrt, um frei zu sein van Susanne Gerecke en Kay Siering wordt een facet van het dictatoriale communistische bewind onder de loep genomen: de vrouwengevangenis Hoheneck. In een 700 jaar oude, door de Sovjets als gevangenis in gebruik genomen burcht werden zware criminelen en politieke gevangenen zonder onderscheid bij elkaar opgesloten in overvolle cellen. Gedetineerden werden langdurig in isolatie gehouden, urenlang onder een ijskoude douche gezet of in rioolwater met uitwerpselen. Bewaaksters deelden er slaag en vernederingen uit en persten de vrouwen af. Velen van hen pleegden zelfmoord. Hier komen zowel oud-gevangenen als -bewaarsters aan het woord.Canvas, 21.10-22.05u.

Koppen XL. Monica en David hebben beiden het downsyndroom en gaan trouwen. Amper dertig jaar geleden was hun levensverwachting maar 25 jaar, tegenwoordig 60 jaar. Dat geeft een hele nieuwe generatie met heel andere verwachtingen over het leven, werk, liefde en seks. Ook voor Monica en David. Koppen XL volgt het verliefde koppel al van voor de trouwpartij, want er moest geoefend worden voor de grote dag. Monica en David trekken na de bruiloft in bij de ouders van de bruid, want echt alleen gaan wonen, zullen ze nooit kunnen. Eén, 21.20-21.50u.

Labyrint: slimme netwerken. Tot de slimste netwerken behoren mensenhersens. Vandaag een aantal onderzoekers uit verschillende disciplines aan het woord over storingen in die netwerken. Migraineonderzoeker Michel Ferrari, neurologen Gisela Terwindt, Roland Thijs en Gert Jan Lammers, hoogleraar smart grids Han Slootweg en elektrotechnicus Peter Vaessen over zaken als migraine, clusterhoofdpijn, flauwte en narcolepsie. Ned.2, 21.25-22.00u.

Nuns aloud. In 2008 had Decca Records een wereldhit met een groep Oostenrijkse monniken die gregoriaans zong. Zo’n succes wil de maatschappij best nog eens, maar dan met nonnen. Platenjongens Oliver Harrop en Tom Lewis worden erop uit gestuurd met de opdracht thuis te komen met een groep nonnen die voor een monsterhit kunnen zorgen. Van Ierland tot de VS via Frankrijk en Spanje: er wordt overal gezocht naar hemelse stemmen. Maar zullen Tom en Olly erin slagen om nonnen hun leven op te laten geven in ruil voor mogelijke media-aandacht en roem?BBC 1, 0.20-1.10u.