Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Twee doden bij betogingen Bahrein

A policeman confronts a protester in the Shi'ite village Sanabis near Manama February 14, 2011. Bahraini police fired teargas and rubber bullets to break up protests on Monday in Shi'ite villages that ring the capital Manama, dampening a "Day of Rage" stimulated by popular upheaval in Egypt and Tunisia. REUTERS/Hamad I Mohammed (BAHRAIN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)
A policeman confronts a protester in the Shi'ite village Sanabis near Manama February 14, 2011. Bahraini police fired teargas and rubber bullets to break up protests on Monday in Shi'ite villages that ring the capital Manama, dampening a "Day of Rage" stimulated by popular upheaval in Egypt and Tunisia. REUTERS/Hamad I Mohammed (BAHRAIN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) Een politieman confronteert een demonstrant in Sanabis, vlakbij Manama. Foto Reuters / Hamad I Mohammed

Bij gevechten tussen betogers en de oproerpolitie in Bahrein is dinsdag opnieuw een dode gevallen. Een 31-jarige man overleed nadat hij was getroffen door een schot hagel, melden medewerkers van een ziekenhuis in de hoofdstad Manama.

De politie schoot hagel en traangasgranaten af om duizenden betogers te verdrijven van een parkeerterrein bij het Salmaniya-ziekenhuis in Manamah. De betogers verzamelden zich daar voor de begrafenisstoet van een 21-jarige man die maandag bij gevechten met de oproerpolitie was omgekomen.

Maandag gingen ook al duizenden mensen in Bahrein de straat op. De bevolking bestaat in meerderheid uit sjiieten, die zich door de regerende soennitische dynastie stelselmatig gediscrimineerd voelen. Zij willen dat het parlement meer bevoegdheden krijgt en dat de grip van de monarchie op belangrijke posten in de regering verslapt.

Bahrein is de belangrijkste Amerikaanse marinebasis in het Golfgebied.

Bahreinse jongeren demonstreren in Manama, gisteren. Foto Reuters / Hamad I MohammedBahreinse jongeren demonstreren in Manama, gisteren. Foto Reuters / Hamad I Mohammed