Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politiek

Telt Nederland nu relatief veel of weinig donoren?

De eerste orgaantransplantatie in Nederland, een nier, werd in 1968 uitgevoerd. Pas in 1998 kwam er een wet, de WOD, speciaal voor orgaandonatie. De wet moest het aantal donoren verhogen en zorgen voor een eerlijke verdeling van het aanbod.

Maar het absolute aantal donoren – circa 3 miljoen – blijft al jaren gelijk. Het potentieel aan donoren neemt ondertussen af. Mensen worden namelijk gemiddeld ouder. En ze sterven minder vaak op de intensive care. Juist daar liggen de mensen die in aanmerking komen voor succesvolle donatie.

Nederland scoort qua donatie slechter dan een aantal andere landen. In Spanje, Oostenrijk en België zijn bijvoorbeeld relatief meer donoren. Over hoe dat kan verschillen de meningen. Spanjaarden en Belgen zijn automatisch donor, tenzij ze bezwaar maken. Dat kan bijdragen aan het verschil met Nederland. Maar ook het aantal ongevallen met dodelijke afloop zou van invloed kunnen zijn: dat ligt in België, Spanje en Oostenrijk ook significant hoger dan hier.

Dat is onduidelijk. Voorstanders van ‘ja, tenzij’ registratie beweren dat het meer donoren oplevert. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) zegt dat onderzoek uitwijst dat dit niet meer donoren oplevert. Er blijken echter talloze verschillende onderzoeken te zijn, waarvan de uitkomsten elkaar tegenspreken.