Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Sport

Spaanse media: renner Contador vrijgesproken

De Spaanse wielerbond zou hebben besloten Tourwinnaar Contador niet te schorsen wegens doping.

Alberto Contador is door de Spaanse wielerbond (RFEC) vrijgesproken van doping. Dat meldde de Spaanse kwaliteitskrant El País gisteren op basis van bronnen binnen de bond. Vandaag zou de RFEC de drievoudig Tourwinnaar op de hoogte stellen van het besluit.

In september werd bekend dat Contador tijdens de afgelopen – door hem gewonnen – Tour de France positief was getest op clenbuterol. In zijn bloed werd 50 picogram (0,00000000005 gram) van dit spierversterkende middel aangetroffen. Een minieme hoeveelheid, maar volgens de dopingrichtlijnen is elke hoeveelheid clenbuterol in het lichaam verboden.

Volgens de renner en door hem ingeschakelde experts was er geen sprake van doping, maar had hij een besmet stuk rundvlees gegeten – clenbuterol wordt ook in de veeteelt gebruikt als (illegaal) groeihormoon.

Contador was hangende het onderzoek geschorst. Vorige maand legde de RFEC de 28-jarige renner een jaar schorsing op. Contador ging in beroep, en naar verluidt dus met succes. De Spaanse wielerbond zou overtuigd zijn door zijn argumenten.

Het UCI kan bij een vrijspraak nog in beroep gaan bij het CAS, het internationaal sporttribunaal, in Lausanne. Doet de wielerunie dat niet, dan mag Contador weer deelnemen aan wielerkoersen. De renner van Saxo Bank zou morgen al willen starten in de Volta ao Algarve, een vijfdaagse ronde door Zuid-Portugal.

Als Contador inderdaad wordt vrijgesproken, behoudt hij zijn Tourzege van 2010. Zijn teller blijft dan staan op drie eindoverwinningen in de Ronde van Frankrijk. (NRC)