Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Songs met een mengeling van berusting en tragiek

cd pop

Cowboy Junkies, Demons

(Proper)****

Rouwverwerking is geen veelgebruikt thema in de popmuziek. John Cale en Lou Reed bewezen met het aan Andy Warhol gewijde Songs For Drella dat het verheffende muziek kan opleveren.

De Canadese groep Cowboy Junkies eert de nagedachtenis van de in 2009 door zelfmoord overleden zanger en songschrijver Vic Chesnutt met het album Demons, waarop ze elf van zijn meest indringende songs vertolken. Chesnutt was sinds zijn achttiende verlamd door een dronken autocrash en flirtte in zijn teksten regelmatig met de dood, nergens zo direct als in het vertwijfelde ‘Flirted with you all my life’.

Margo Timmins zingt het met de mengeling van berusting en tragiek die dit album kenmerkt, in songs over hoop en verlies die niet onder doen voor het intiemere werk van R.E.M. of Bruce Springsteen. Boven Chesnutts wrange humor hing een donkere wolk die naar het onvermijdelijke einde leidde; de Cowboy Junkies geven zijn muziek nieuwe toegankelijkheid en levenskracht.