Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Shi'ieten tonen woede in Bahrein

In Bahrein zijn twee mensen gedood bij een betoging van duizenden shi’ieten tegen de sunnitische elite en de nasleep daarvan. De shi’ieten, die al jaren vergeefs protesteren tegen hun achterstelling, hadden gisteren naar het voorbeeld van Tunesië en Egypte een ‘dag van woede’ afgekondigd.

De afgelopen week probeerden de autoriteiten in de kleine Arabische Golfstaat de shi’itische woede te sussen door elke familie ruim 2.000 euro te beloven. Ook is aangekondigd dat de staatscontrole op de media zal worden versoepeld.

Niettemin gingen in verscheidene shi’itische plaatsen rond de hoofdstad Manama betogers de straat op. In Manama zelf, waar de politie patrouilleerde in shi’itische wijken, bleef het rustig.

In het dorp Daih werd gisteren een betoger door kogels gedood. Een tweede man vond vandaag volgens ziekenhuisfunctionarissen de dood bij een botsing tussen oproerpolitie en duizenden mensen die naar het ziekenhuis in Manama waren gekomen waar hij was overleden. Uiteindelijk lieten de autoriteiten de rouwstoet vertrekken.

De shi’itische oppositie zegt er niet op uit te zijn het sunnitische koningshuis van de Al-Khalifa’s ten val te brengen, maar wel grotere vrijheid na te streven. De shi’itische meerderheid – 70 procent van de bevolking – klaagt over systematische politieke en economische discriminatie door de sunnieten.

De sunnieten wijzen op hun beurt op het gekozen parlement als teken van de politieke openheid. Afgelopen najaar zijn van de veertig parlementszetels er achttien in handen van de oppositie gekomen. Maar veel sunnieten wantrouwen shi’itische activisten die ze verdenken van een pro-Iraanse agenda.

Het shi’itische oppositieblok Wefaq schortte vandaag zijn aanwezigheid in het parlement op. Een woordvoerder zei overleg met het bewind te eisen. (Reuters, AP)