Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Sport

Ronaldo verliest van zijn lichaam

Ronaldo was door blessures en overgewicht dit seizoen slechts een schim van de wereldspits die hij ooit was.

Doelpunten en blessures kenmerken zijn loopbaan.

Ronaldo of Brazil's Corinthians reacts during their Copa Libertadores soccer match against Colombia's Deportes Tolima in Sao Paulo in this January 26, 2011 file photo. Former Brazil striker Ronaldo will announce his retirement from soccer on February 14, 2011, he told Brazilian newspaper Estado de Sao Paulo on February 13, 2011. The 34-year-old three-time world player of the year has a contract with Corinthians until the end of 2011 but is bringing his retirement forward after the team's shock early elimination from the Libertadores Cup and violent protests from fans. REUTERS/Paulo Whitaker/Files (BRAZIL - Tags: SPORT SOCCER)
Ronaldo of Brazil's Corinthians reacts during their Copa Libertadores soccer match against Colombia's Deportes Tolima in Sao Paulo in this January 26, 2011 file photo. Former Brazil striker Ronaldo will announce his retirement from soccer on February 14, 2011, he told Brazilian newspaper Estado de Sao Paulo on February 13, 2011. The 34-year-old three-time world player of the year has a contract with Corinthians until the end of 2011 but is bringing his retirement forward after the team's shock early elimination from the Libertadores Cup and violent protests from fans. REUTERS/Paulo Whitaker/Files (BRAZIL - Tags: SPORT SOCCER) REUTERS

Ronaldo Luis Nazário de Lima heeft toch de strijd tegen zijn lichaam verloren. De 34-jarige wereldster heeft gisteren zijn afscheid aangekondigd. „Geestelijk wilde ik door, maar ik moet erkennen dat ik van mijn lichaam heb verloren”, zei de aanvaller. „Mijn loopbaan was schitterend. Ik heb een paar dieptepunten gekend, maar ook heel veel hoogtepunten.”

Ronaldo stond nog tot het einde van het seizoen onder contract bij de Braziliaanse club Corinthians, maar hij heeft op 3 februari tegen het Colombiaanse Deportes Tolima zijn laatste wedstrijd gespeeld. Het was een treurig afscheidsduel van de voormalige wereldspits, die werd uitgefloten door zijn eigen fans.

Ronaldo was door tal van blessures en overgewicht dit seizoen slechts een schim van de kwikzilverachtige voetballer, die op zijn zeventiende bij PSV kwam. De international van Brazilië groeide in Eindhoven uit tot een sensatie en dwong een transfer naar FC Barcelona af. Ronaldo, die ook voor Internazionale, Real Madrid en AC Milan speelde, maakte in totaal meer dan vierhonderd doelpunten waaronder een record van vijftien WK-treffers.

De carrière van Ronaldo wordt gekenmerkt door doelpunten en blessures. In de zomer van 1998 belandde hij op het WK van de hemel in de hel. Een dag voor de eindstrijd kreeg het ‘Fenomeen’ een epileptische aanval, maar deed onder druk toch mee aan de verloren finale tegen Frankrijk.

Ronaldo kreeg na dat wereldkampioenschap last van zijn knieën. Zijn gewrichten konden de explosieve demarrages niet meer bijhouden. In april 2000 ging hij als spits van Inter in een duel met Lazio Roma door zijn knie. Een schreeuw van pijn en angst volgde, zijn loopbaan leek voorbij.

Maar Ronaldo vocht zich terug. In 2002 beleefde hij met de wereldtitel zijn hoogtepunt. De spits had na dit seizoen in Brazilië afscheid willen nemen, maar met het einde in zicht geeft hij zich toch gewonnen.

Sportjournalist Frans Oosterwijk volgde Ronaldo in het seizoen 1994/1995 een jaar lang op de voet bij PSV. Hij voerde urenlange gesprekken met het Braziliaanse wonderkind. Oosterwijk toog ook naar Brazilië waar hij op zoek ging naar de roots van het toen zeventienjarige talent. Hij praatte met zijn ontdekkers, zijn familie, zijn zaakwaarnemers en zijn medespelers. In voetbaltijdschrift Hard Gras schreef Oosterwijk er in 1995 een themanummer over.

Het lichaam gebogen over de bal, de schokkerige manier van lopen en dan ineens de explosieve demarrage recht op het doel. Het is typisch Ronaldo. Zijn hoogtepunten vielen vroeg in zijn carrière, vertelt Oosterwijk. „Tussen 1995 en 2002 was hij zonder twijfel de beste spits ter wereld”, vindt hij. Toen Ronaldo twee jaar geleden terugging naar Brazilië, was zijn loopbaan eigenlijk al voorbij. „Een Braziliaan die terugkeert naar zijn land, gaat alleen maar om feest te vieren en zich als een held te laten bejubelen.”

Misschien is het maar beter dat hij stopt.

Oosterwijk: „Ik zag vorige week een foto van Ronaldo op het strand, spelend met een bal. Dat zag er niet uit. Hij was zeker vijftien tot twintig kilo te zwaar. Die zwaarlijvigheid zit in zijn familie. Zijn broer en zus waren rond hun twintigste al papzakken. Daar lijkt hij nu veel op, hij moest stoppen. Niet zijn overgewicht, maar de vele blessures hebben zijn carrière tragisch gemaakt. Het heeft hem de tweede helft van zijn loopbaan gekost.”

Was Ronaldo een grotere speler geworden dan Romário als hij niet zoveel problemen had gehad met zijn rechterknie?

„Nee. Gek genoeg werd Romário altijd als een flierefluiter gezien, als iemand die nachtenlang doorhaalde. Maar de carrière van Romário was heel stabiel, hij heeft lange tijd op hoog niveau gespeeld. Ronaldo is net als Ronaldinho. Ze schitteren een paar jaar aan het firmament, maar vervolgens zijn ze dan niet in staat om een lange carrière te maken.”

Wat maakte hem tot zo’n sterke en veel scorende spits?

„Explosiviteit. Op de eerste tien meter kon hij ontzettend veel snelheid maken. Hij was zo sterk als een beer, hij kon zich losrukken van tegenstanders. En toch had hij een ragfijne techniek. Heel merkwaardig, die combinatie.”

U beschrijft hem als een lieve en aardige jongen. Waarin uitte zich dat?

„In zijn tijd bij Barcelona en Inter Milaan ging ik nog regelmatig bij hem langs. Hij nam altijd de tijd voor me, hoewel ik niet voor een interview kwam. Dat kenmerkt hem. Hij bleef down to earth.”

Is dit afscheid definitief?

„Ja. Als je de foto’s van hem ziet weet je dat er geen weg terug is. Er zal geen club zijn die hem nu een contract gaat aanbieden.”