Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

Rijke helden op hun retour

Na het succes komt voor veel Braziliaanse voetbalhelden het verval. Pers en supporters zijn meedogenloos als de rijke sterren falen.

Fitnesstraining van Roberto Carlos, najaar 2010 bij Corinthians. Corinthians FC's football player Roberto Carlos takes part in a practice session held at Joaquim Grava training center, at Tiete Park, in eastern Sao Paulo, Brazil, on November 16, 2010. Corinthians will face Vitoria on Sunday (21) as part of the 36th round of the 2010 Brazilian Football Championship. Photo: DANIEL AUGUSTO JR/AG CORINTHIANS/AE
Fitnesstraining van Roberto Carlos, najaar 2010 bij Corinthians. Corinthians FC's football player Roberto Carlos takes part in a practice session held at Joaquim Grava training center, at Tiete Park, in eastern Sao Paulo, Brazil, on November 16, 2010. Corinthians will face Vitoria on Sunday (21) as part of the 36th round of the 2010 Brazilian Football Championship. Photo: DANIEL AUGUSTO JR/AG CORINTHIANS/AE Agência Estado

Tijdens zijn emotionele afscheidswoorden had Ronaldo, een van Brazilië’s grootste voetbalhelden, gisteren nog een voor de media pijnlijke onthulling. De ex-voetballer blijkt hypothyreoïdie te hebben, een aandoening die leidt tot een tekort aan schildklierhormonen. Een van de bijverschijnselen: gewichtstoename.

Vier jaar geleden is de aandoening ontdekt en sinds zijn terugkeer naar Brazilië in 2008 is zijn overgewicht een terugkerend onderwerp van gesprek geweest. Een van zijn bijnamen in de pers en onder supporters was o Gordo, de dikke. Presteerde hij slecht, dan ging het in de media steevast over zijn buikje. De pers legde Ronaldo onder het vergrootglas. In 2008 was hij al een keer in opspraak geraakt door een rel met drie travestieten in een motelkamer.

Zie hier de keerzijde voor de Braziliaanse stervoetballer die na een carrière in Europa weer in eigen land gaat spelen: de aandacht van de media en de supporters voor de rijk geworden helden is meedogenloos en onophoudelijk.

Evenwel probeerde Ronaldo gisteren de verzamelde Braziliaanse pers gerust te stellen. „Mogelijk dat velen van de aanwezigen nu spijt hebben grappen te hebben gemaakt over mijn gewicht, maar niemand heeft mij geraakt”, zo zei de ex-voetballer met rood doorlopen ogen.

In de maand dat het ene voetbalicoon afscheid neemt van de Braziliaanse velden, omdat zijn lichaam niet meer wil, is een andere juist weer teruggekomen. De nationale media hebben extra tijd over om hun pijlen te richten op Ronaldinho Gaúcho. Hij speelde onlangs zijn eerste wedstrijd voor Flamengo, de grootste club uit het land.

Ronaldinho, ploeggenoot van Ronaldo tijdens het WK van 2002, is een van de vele Braziliaanse sterren die in hun vaderland hun carrière nieuw leven in willen blazen of juist af willen bouwen. Een andere oudgediende is Rivaldo, die na avonturen in Griekenland en Oezbekistan op zijn 38ste voor São Paulo gaat spelen. En Adriano keerde recentelijk terug naar Italië, na een tijdje voor Flamengo te hebben gespeeld.

Ook de populaire Adriano wist niet te ontkomen aan de toorn van media en supporters. Was hij ergens op een feestje geweest in een sloppenwijk, waar ook leden van drugsbendes aanwezig waren, dan stond er een dag later een foto van in de krant of op een website. En als hij vervolgens niet scoorde, werd hij uitgejouwd door de supporters.

Een andere vedette, Roberto Carlos, in het verleden speler van Real Madrid, speelde eveneens tot vorige week voor de club van Ronaldo, Corinthians. Maar zijn liefde voor het voetballeven in Brazilië is al weer bekoeld. Roberto Carlos is de afgelopen weken achtervolgd door boze supporters op motoren, nadat Corinthians was uitgeschakeld voor de Copa Libertadores. Zijn familie zou ook zijn bedreigd. Hij gaat nu in Rusland voetballen.

Wat dat betreft staat Ronaldinho wat te wachten. Bij Flamengo zijn de verwachtingen torenhoog en de supporters superfanatiek.

In de pers is vooral belangstelling voor zijn escapades in het nachtleven uit het verleden. In allerlei bladen zijn uitgebreide verhalen verschenen over het verval van de speler die twee keer tot wereldvoetballer van het jaar werd verkozen. Braziliaanse journalisten gingen op zoek in Italië naar getuigen, in Spanje spraken ze met ‘kennissen’. Kleurrijke verhalen over feestjes met vrouwen tot diep in de nacht volgden.

Niets ontgaat de aandacht van de pers, zo heeft Ronaldinho al ervaren. Vorige week kon iedereen in de krant lezen dat hij een nieuw stulpje voor hem en zijn familie in Rio de Janeiro heeft gekocht. Prijskaartje: 20 miljoen real, zo’n 8,7 miljoen euro.

Het is informatie waar supporters en pers wel raad mee weten, mocht Ronaldinho straks niet uitblinken. Gelukkig zijn voor voormalig stervoetballers de mogelijkheden ongekend in Brazilië. Zelfs de politiek is een optie. Vorig jaar november werden Romario en Bebeto, beiden lid van het team dat in 1994 het WK won, gekozen voor het Braziliaanse parlement.