Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

‘Rihanna pleegt plagiaat als SM-meesteres’

Links een still uit Rihanna's video, rechts een
Links een still uit Rihanna's video, rechts een foto van LaChapelle

Een van ‘s werelds grootste modefotografen beticht popster Rihanna van plagiaat. David LaChapelle - beroemd van moderne interpretaties van DaVinci’s Avondmaal en Sandro Botticelli’s Venus en Mars - ziet grote overeenkomsten tussen een fotoserie die hij in 2002 voor Vogue maakte en de nieuwste videoclip van Rihanna. LaChapelle stapte gisteren naar de rechter om zijn gelijk te halen. Dit is de clip in kwestie, getiteld ‘S&M’.

En onder andere het volgende beeld komt van LaChapelle:

Links een still van Rihanna's clip, rechts de foto van LaChapelleLinks een still van Rihanna's clip, rechts de foto van LaChapelle

De man aan Rihanna’s lijn is de bekende roddelblogger Perez Hilton. Hij publiceerde een uitgebreidere vergelijking op zijn blog. Er zijn namelijk acht scene’s uit de clip die overeenkomsten vertonen met foto’s van LaChapelle. En dat niet alleen, aldus de advocaat van de fotograaf, ook de ‘compositie, het totaalconcept, de sfeer, thema, kleuren en decors zijn gejat’. Welk bedrag hij van de 22-jarige zangeres zien, is niet bekend.

Rihanna is niet de enige popster die van imitatie wordt beschuldigd. Critici schreven eerder deze week dat Lady Gaga’s nieuwe single te veel lijkt op Madonna’s plaat Express Yourself. Nader onderzoek naar die zaak, doet u hier.