Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Rechtszaak tegen premier Berlusconi

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi zal vanaf 6 april terechtstaan wegens machtsmisbruik en het betalen voor seks met een minderjarige prostituee. Dit heeft een rechter in Milaan vandaag besloten.

In het proces zal de premier zich moeten verantwoorden voor zijn vermeende omgang met de vorig jaar nog zeventienjarige Marokkaanse prostituee Ruby. Ook zou Berlusconi zijn functie hebben misbruikt om de vrijlating af te dwingen van Ruby, nadat ze was gearresteerd wegens diefstal.

Volgens rechter Cristina di Censo is er voldoende bewijs om het gerechtelijk vooronderzoek, dat gangbaar is, over te slaan.

Sinds 2009 heeft de premier geen grondwettelijke immuniteit meer. Half januari verklaarde het Constitutionele Hof een door Berlusconi daarna ingevoerde juridische beschermingswet grotendeels ongrondwettelijk.

Op machtsmisbruik staat in Italië een celstraf van vier tot twaalf jaar. Betaling voor seksuele omgang met een minderjarige prostituee kan leiden tot een celstraf van maximaal drie jaar. Berlusconi zal worden berecht door drie vrouwelijke rechters.

De 74-jarige premier heeft herhaaldelijk verklaard dat hij niets heeft misdaan. Volgens hem wordt hij vervolgd door een gepolitiseerde rechterlijke macht die erop uit is zijn regering ten val te brengen. Hij noemde de juridische onderzoeken in deze zaak „walgelijk’’ en een „farce”.

De beslissing tot vervolging compliceert de toch al moeilijke politieke positie van Berlusconi. Het risico van een snelle veroordeling – mogelijk al dit najaar – kan onmiddellijk negatieve gevolgen hebben voor zijn machtsbasis. Sinds de breuk met partijgenoot en Kamervoorzitter Gianfranco Fini beschikt Berlusconi’s coalitie over een zeer kleine meerderheid in het parlement. Feitelijk wordt hem de hand boven het hoofd gehouden door coalitiepartner Lega Nord. Ook binnen deze partij gaan stemmen op om aan te sturen op versnelde verkiezingen. Vanaf 28 februari moet Berlusconi terechtstaan in drie andere strafzaken. Hem wordt omkoping van een getuige in eerdere strafzaken ten laste gelegd. Ook wordt hij verdacht van belastingontduiking en fraude. Hij zou miljoenenwinsten op de verkoop van filmrechten niet hebben aangegeven bij de fiscus.