Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Rechter: vonnis Chodorkovski niet gedicteerd

De Russische rechter Viktor Danilkin, die eind december de in ongenade gevallen olietycoon Michail Chodorkovski tot een nieuwe celstraf van zeven jaar veroordeelde, ontkent dat zijn vonnis door hogergeplaatste rechters is gedicteerd en hij onder druk zou zijn gezet.

Hij reageerde hiermee op de onthullingen die zijn assistente en woordvoerster Natalja Vasiljeva gisteren deed in een geruchtmakend interview op internetkrant gazeta.ru en televisiezender Dozjd. Volgens haar was binnen het gerechtelijke systeem alom bekend dat het proces van het begin af aan werd gemanipuleerd.

Danilkin noemde de uitlatingen van zijn assistente laster. Ook zei hij een rechtszaak tegen haar te overwegen. Maar concrete stappen daartoe heeft hij nog niet genomen.

Onze correspondent in Moskou Michel Krielaars over de zaak:

“De beschuldigingen van Vasiljeva komen overeen met de waarnemingen van journaliste Vera Tsjelisjeva van de krant Novaja Gazeta, die het proces van begin tot eind bijwoonde. Zij was er getuige van hoe Danilkin diverse keren door het OM onder druk werd gezet om bepaalde getuigen van de verdediging niet tot het proces toe te laten.”

“De advocaten van Chodorkovski zeiden gisteren er allang vanuit te gaan dat rechter Danilkin niet zelfstandig tot zijn oordeel is gekomen. Samen met onafhankelijke juristen en leden van de rechterlijke macht hebben zij nu opgeroepen dat er een onderzoek moet worden ingesteld naar de totstandkoming van het vonnis.”

Vasiljeva zei gisteren in het interview dat ze waarschijnlijk ontslagen zou worden als gevolg van haar beschuldigingen. Later op de dag maakte een woordvoerster van de rechtbank bekend dat Vasiljeva zelf ontslag had genomen.