Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Raadsheer Schalken moet toch getuigen

Tom Schalken moet duidelijkheid verschaffen over het diner met arabist Hans Jansen in mei 2010.

De rechtbank in Amsterdam wil raadsheer Tom Schalken oproepen als getuige in het proces tegen Geert Wilders. Dat heeft de rechtbank gisteren bekendgemaakt. Schalken was één van de raadsheren van het Amsterdamse gerechtshof die beslisten dat het Openbaar Ministerie Wilders toch moest vervolgen, na dat in een eerder stadium te hebben geweigerd.

Mei vorig jaar gaf Midden-Oostenexpert Bertus Hendriks een etentje. .Schalken zou tijdens die gelegenheid hebben gesproken over de rechtszaak met arabist Hans Jansen.

De rechtbank roept ook Jansen en Hendriks op. „Niet uitgesloten kan worden dat dit van belang kan zijn voor enig later door de rechtbank te nemen beslissing.” Schalken, Jansen en Hendriks zullen in het openbaar worden gehoord.

Wilders zei na afloop van de zaak dat hij zich er „op verheugt” om zelf „pittige vragen” te stellen aan Schalken. Alle andere getuige-deskundigen waar Wilders om had gevraagd, wijst de rechtbank af. Drie van hen zijn al gehoord, hun verklaringen zitten in het dossier. Meer vond de rechtbank „niet nodig”.

Jansen heeft eerder gezegd dat zijn getuigenis niet is beïnvloed door het gesprek met Schalken tijdens het diner. De rechter-commissaris zou hem vooral feitelijke vragen hebben gesteld over de inhoud van de Koran. Een onderzoek van de rijksrecherche wees uit dat Schalken geen strafbare feiten heeft begaan.

Overigens kan de hele zaak nog voortijdig stranden als het advocaat Bram Moszkowicz lukt aan te tonen dat het OM niet ontvankelijk is. Moszkowicz mag van de rechtbank opnieuw proberen dat aan te tonen. (NRC)