Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Premier en rechter spraken wielerheld al vrij

Contadors vrijspraak kan niet los worden gezien van steun van de premier en de vondst van clenbuterol bij een vrijgesproken Duitse tafeltennisser.

Een veel gehoord scenario: op het moment dat de Spaanse premier Jose Luis Rodriguez Zapatero zich via twitter achter Alberto Contador opstelde was de wielrenner informeel vrijgesproken in zijn dopingzaak. En de politieke druk werd compleet toen ook de hoogste Spaanse rechter, Angel Juanes, Contador openlijk steunde. De boodschap van beiden: ‘kom niet aan onze nationale sportheld’.

Zapatero twitterde: „Er is geen legale reden om Contador te straffen.” Juanes voegde daar tegenover Spaanse media aan toe dat de winnaar van de Tour de France geen dope heeft gebruikt en dus vrijgesproken zou moeten worden. Opzienbarend is dat een van doping verdachte sporter op dat niveau steun krijgt. En bijna net zo bijzonder, dat de disciplinaire commissie van de Spaanse wielerbond RFEC hem vrijspreekt. Dat bericht is weliswaar nog niet officieel, maar werd gisteren zelfs gebracht door een betrouwbare en goed ingevoerde krant als El País.

In de rug gedekt door premier Zapatero en de hoogste rechter Juanes greep de Spaanse wielerbond de dopingzaak van de Duitse tafeltennisser Dimitri Ovtsjarov aan om Contador in hoger beroep vrij te pleiten. Aanvankelijk was de wielrenner voor een jaar geschorst. Ovtsjarov was net als Contador betrapt op een geringe hoeveelheid clenbuterol. En beiden zeiden dat het eten van vlees de oorzaak was. Alleen heeft Ovtsjarov kunnen bewijzen dat vervuild vlees tijdens een verblijf in China de oorzaak was. De tafeltennisser had een sterke zaak, omdat hij kon aantonen dat ploeggenoten die dat vlees ook hadden gegeten clenbuterol in hun lichaam hadden. Bovendien viel een haartest bij Ovtsjarov negatief uit.

De Duitser werd vervolgens door zijn bond vrijgesproken. Dit gebeurde met instemming van het mondiale antidopinginstituut WADA, dat niet bij het internationale sporttribunaal CAS tegen de straf van Ovtsjarov in beroep was gegaan. Daarmee beschikte de Spaanse wielerbond over jurisprudentie. Dat in combinatie met politieke druk zou Contador aan zijn vrijspraak hebben geholpen.

Alles wijst erop dat de Spaanse wielerbond met de zaak Contador in zijn maag zat. Dat bleek ook wel uit de straf van één jaar. Volgens de richtlijnen van de dopingcode had de wielrenner óf vrijgesproken moeten worden of voor twee jaar gestraft moeten worden.

De vraag na de vrijspraak van Contador is of de internationale wielerunie UCI en WADA bij CAS in beroep gaan. De voortekenen wijzen erop van wel. Maar aan die stap kleven risico’s. Als CAS de autoriteiten gelijk geeft, is er een gerede kans dat Contador naar de burgerrechter stapt. De kans op vrijspraak zou dan alsnog groot zijn. Hij kan in dat geval ook naar het Europese Hof van Justitie. Die moet dan de regelgeving toetsen, wat in het meest verstrekkende geval kan leiden tot het onderuithalen van de dopingcode.

Er zijn deskundigen die veronderstellen dat het Contadors strategie is om het zover te laten komen. De wielrenner zou dan op grond van rammelend tuchtrecht een grote kans op vrijspraak hebben. Het zou bijvoorbeeld gegooid kunnen worden op de onafhankelijkheid van de CAS-arbiters.

In Contadors voordeel pleit dat er twijfels over zijn zaak zijn. In twee van de drie door WADA geaccrediteerde dopinglaboratoria zou Contadors minieme hoeveelheid clenbuterol niet opgespoord kunnen worden. De grenswaarde is officieel twee nanogram. Bovendien zou clenbuterol pas effectief zijn bij negen nanogram. Bij Contador werd 50 picogram (0,05 nanogram) gevonden. En de renner zelf laat niet na die geringe hoeveelheid te benadrukken.

Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit, vindt het opvallend dat in twee zaken twee sporters worden vrijgesproken van gebruik van clenbuterol, terwijl onomstotelijk is komen vast te staan dat het middel in hun lichaam is aangetroffen.

Ze kunnen worden vrijgesproken ondanks het feit dat een verboden middel is gevonden. Ram: „Maar alleen als het artikel gebruikt wordt waarin het ontbreken van schuld door nalatigheid aangetoond kan worden. In dat geval wordt vastgesteld dat bij de sporter een verboden middel is aangetroffen, maar volgt geen straf. Maar dan is er wel sprake van een unieke uitspraak.”

Nu Contador is vrijgesproken kan hij weer aan wedstrijden deelnemen. Komende zomer zelfs aan de Tour de France, heeft een woordvoerder van de internationale wielerunie UCI al laten weten. Want een eventuele beroepszaak bij CAS, plus een mogelijk vervolg, gaat maanden duren.