Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Politiemissie Kunduz niet mogelijk zonder vechtende agenten’

ATTENTION EDITORS - VISUAL COVERAGE OF SCENES OF DEATH AND INJURY A wounded Afghan policeman is carried away by his comrades during a gunbattle with suicide bombers in Kunduz province December 19, 2010. Three Afghan soldiers and two policemen were killed in an attack by at least three suicide bombers on an army recruitment centre in the northern city of Kunduz, the city's police chief said. The Defence Ministry said four bombers attacked the centre and that two had been killed and the remaining two were trapped inside. REUTERS/ Stringer (AFGHANISTAN - Tags: CIVIL UNREST) TEMPLATE OUT
ATTENTION EDITORS - VISUAL COVERAGE OF SCENES OF DEATH AND INJURY A wounded Afghan policeman is carried away by his comrades during a gunbattle with suicide bombers in Kunduz province December 19, 2010. Three Afghan soldiers and two policemen were killed in an attack by at least three suicide bombers on an army recruitment centre in the northern city of Kunduz, the city's police chief said. The Defence Ministry said four bombers attacked the centre and that two had been killed and the remaining two were trapped inside. REUTERS/ Stringer (AFGHANISTAN - Tags: CIVIL UNREST) TEMPLATE OUT Een gewonde Afghaanse politieagent wordt weggedragen, tijdens een vuurgevecht met terroristen in Kunduz, december 2010. Foto Reuters

Ondanks de garantie die de Nederlandse regering geeft, is het niet uit te sluiten dat Afghaanse agenten toch gaan vechten na hun opleiding. Dit concludeert De Volkskrant naar aanleiding van gesprekken met Afghaanse agenten.

Volgens de krant vechten agenten in Kunduz allang tegen terroristen. Ze zeggen dat het plan van Nederland niet strookt met de realiteit in de Afghaanse provincie.

De voorwaarde van de Nederlandse regering houdt in dat het een contract sluit met Afghanistan met de belofte dat Afghaanse agenten na hun opleiding niet gaan vechten tegen terroristen. Die voorwaarde was een tegemoetkoming naar GroenLinks, dat mede op basis van de garantie dat Nederlanders in Kunduz civiele politie gaat opleiden en geen ‘vechtpolitie’ instemde met de trainingsmissie.

Rosenthal: niet de bedoeling dat politieagenten tegen Taliban gaan vechten
Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) reageerde vanmiddag op het bericht in de Volkskrant. Volgens hem is het zeker niet de bedoeling dat de Afghaanse politieagenten die door Nederland worden opgeleid gaan vechten tegen de Taliban. Rosenthal vertelde dat hier met de Afghaanse regering over wordt gesproken: “De politie die wij gaan opleiden gaat doen wat je van een politieagent in Afghanistan mag verwachten.” Hieronder verstaat de bewindsman onder andere het uitvoeren van patrouilles en het instellen van checkpoints.

De SP betichtte Rosenthal ervan ‘naïef’ te zijn. SP-fractieleider Emile Roemer, die Rosenthal naar de Kamer had geroepen, kwalificeerde diens antwoord als ‘bijna te lachwekkend voor woorden’. Roemer oordeelt dat de schriftelijke garantie die er nu ligt geen cent waard is: “De praktijk van Kunduz is dat de politie op het platteland vecht tegen de Taliban om te overleven.”

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap vindt dat de missie een kans moet krijgen: “als je het geen kans geeft, lukt het zeker niet.” Sap gaf aan dat haar partij er streng op toe gaat zien dat het kabinet de ‘bindende voorwaarden’ die haar partij heeft gesteld, naleeft. “Als nou blijkt dat het niet lukt, dan trekken we de stekker eruit.”

Premier Rutte heeft gesteld dat de missie kan worden beëindigd, als de Afghanen zich niet aan de afspraak houden.

‘Politiek brengt dit weinig teweeg’
NRC-redacteur Mark Kranenburg, die de besluitvorming rond de missie in Kunduz volgt, legt uit dat de Afghaanse agenten de vinger op de zere plek leggen, hoewel het politiek waarschijnlijk niet veel teweeg zal brengen.

“Dit maakt duidelijk dat de papieren werkelijkheid van Den Haag niet altijd strookt met de praktijk in Kunduz. Toch verwacht ik niet dat GroenLinks om deze reden aan de rem zal trekken. De bedoeling van de garantie is dat de agenten die door Nederland worden opgeleid niet op Talibanjacht gaan, maar ze mogen zichzelf natuurlijk wel beschermen als ze worden aangevallen. Als de agenten maar niet door het Afghaanse leger worden ingelijfd bij militaire operaties.”

De agenten die De Volkskrant sprak menen dat Nederland niet in de positie is om eisen te stellen aan de Afghaanse regering. Veel van hen vechten nu al, en zeggen niet ineens te kunnen stoppen als ze de opleiding in Kunduz hebben afgerond.