Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Vrijwilligers testen 2500 jaar oude protheses uit Egypte

Teenprothese uit de Egyptische oudheid. (Foto The Lancet)

Ze lopen in ieder geval heel plezierig, die kunsttenen van de Oude Egyptenaren. Dat schrijft onderzoekster Jacqueline Finch van de universiteit van Manchester deze week in het Britse medische tijdschrift The Lancet.

Twee vrijwilligers testten replica’s van de antieke protheses, inclusief bijbehorende replica’s van Egyptische sandalen. Hun loop was normaal, zo bleek uit een gedetailleerde videoanalyse. De grote teen draagt tijdens het lopen naar schatting 40 procent van het lichaamsgewicht. Zonder grote teen lopen is dan ook lastig.

Onze wetenschapsredactie schrijft vandaag in NRC Handelsblad:

“De twee uiterst zeldzame Egyptische kunsttenen waren al eerder ontdekt en beschreven. Maar het was tot nu toe onzeker of ze daadwerkelijk werden gebruikt als prothese of dat zij als onderdeel van de begrafenisceremonie aan het lijk waren toegevoegd. De Oude Egyptenaren hadden immers de gewoonte om hun overledenen compleet te maken, zodat ze zonder verminking in het hiernamaals zouden kunnen voortleven. De kunsttenen waren echter opvallend zorgvuldiger gemaakt dan de geïmproviseerde ledematen die de balsemers doorgaans aan de mummies gaven.”

Beide kunsttenen zijn gevonden in de necropolis van Thebe. De ene dateert waarschijnlijk van 600 voor Christus en is vervaardigd van repen linnen en dierlijke lijm. De nagel die er oorspronkelijk op geplakt was, is verdwenen. De andere teen, gevonden aan de voet van een vrouwelijke mummie die bekend staat als Tabaketenmut – een dochter van een priester, die geleefd moet hebben tussen 950 en 710 voor Christus – is gemaakt van twee stukjes hout en een leren bevestigingsstuk. Met name deze laatste teen vonden de twee vrijwilligers comfortabel, zo schrijft Finch.