Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

Ophef om tv-uitvaart

In Vlaanderen is ophef ontstaan over de tv-uitzending door de Franstalige RTBF van de uitvaart van Marie-Rose Morel, voormalig politica van het Vlaams Belang.

Morel, van wie lange tijd werd gedacht dat ze de opvolger zou worden van Vlaams Belang-leider Filip Dewinter, overleed vorige week aan kanker. In de uitzending van de uitvaart dit weekeinde zei de commentator niet dat Morel geen lid meer was van het Vlaams Belang. De RTBF meldde wel de aanwezigheid van Vlaamse politici zoals N-VA-leider Bart De Wever, maar zei niet dat de partijtop van het Vlaams Belang niet was uitgenodigd. Volgens de RTBF eerde Vlaanderen Morel als een „ster”.

De Wever noemde de uitzending smakeloos. In krantencommentaren en in televisiedebatten werd de affaire uitgelegd als het zoveelste bewijs dat Vlaanderen en Wallonië elkaar niet meer begrijpen. De RTBF vond de uitzending journalistiek in orde, maar bood excuus aan omdat mensen kennelijk waren geschokt.