Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Entertainment

Onweerstaanbaar grappig theater onder het ijs

Theater

Beet! van Het Houten Huis

Vanaf 6 jaar, tournee t/m 10/4 www.hethoutenhuis.org*****

In een Mart Smeets-trui zit een ijsbeer te vissen in een wak. De poolwind giert. Een peloton schaatsers komt voorbij, onder bij vlagen verstaanbaar commentaar: „Ongelofelijk wat hier gebeurt mensen… Getuige van een historisch moment…”

In Beet!, met de mooie ondertitel Over falen en opstaan, verliest de favoriet een schaatsrace op natuurijs. Tijdens de race stort hij in en raakt buiten bewustzijn. Hij belandt in het wak, en beleeft onder het ijs bizarre avonturen. De vrolijke muziek is van Martin Franke, eerder de ijsbeer. Met de berenkop nog op, maakt hij een soundscape met zelfgebouwde instrumenten en met zijn stem.

Beet!, in een regie van Gienke Deuten, is een opeenstapeling van vondsten en hoogtepunten. De man zonder hoofd is lekker eng, de dans van de ouders en het gevecht met hen is hilarisch. Maar ook de Superman-scène, waarbij David, de schaatser, met capeje om door de wolken suist is leuk. Enig is de sensatiebeluste verslaggeefster, die zich glibberend en bibberend op het ijs begeeft om de schaatser, koud gered, te vragen: „Wat ging er door je heen? Kunnen we stellen dat je hebt gefaald?” Zij komt tot de kern. David heeft niet gefaald, hij heeft verloren. En dat is net even wat anders. En hij blijft erbij: „Schaatsen is het mooiste dat er is.” Beet! is hartverwarmend, creatief tot in de kleinste details en onweerstaanbaar grappig.

Elisabeth Heijkoop