Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Obama: 1.100 mld in 10 jaar bezuinigen

President Barack Obama wil het Amerikaanse begrotingstekort in de komende tien jaar met 1.100 miljard dollar (818 miljard euro) terugbrengen. Obama noemde de begroting voor 2012 die gisteren bekend werd gemaakt een kwestie van „moeilijke keuzes en opofferingen”.

In totaal wil de regering het volgende fiscale jaar, dat op 1 oktober dit jaar begint, 3.730 miljard dollar (2.775 miljard euro) uitgeven. De verwachting is dat het begrotingstekort dit jaar nog verder zal oplopen tot een recordhoogte van 1.650 miljard dollar. In 2012 moet het tekort zijn gedaald tot 1.100 miljard dollar.

Het terugbrengen van het tekort moet voor tweederde komen van bezuinigingen op overheidsuitgaven en voor eenderde van meer belastinginkomsten. Bezuinigd wordt onder meer op defensie, inkomensaanvullende uitleringen, de gezondheidszorg en de zorgverzekering voor ouderen (Medicaid). Tegelijkertijd wil Obama investeren in de nationale dekking van snel internet, een hogesnelheidslijn door de VS, onderwijs en onderzoek, onder meer naar groene energie.

De staatsschuld, het totaal van alle schulden, loopt volgens de begroting volgend jaar september op tot een recordhoogte van 16.700 miljard dollar. Om dat mogelijk te maken moet het Congres eerst instemmen met verhoging van het schuldenplafond dat nu wettelijk begrensd is op 14.300 miljard dollaar. Een groot deel van de Amerikaanse schulden komen van leningen uit China.

De gepolariseerde Democraten en Republikeinen in het Congres zullen de komende maanden debatteren over de begroting. Commissies van beide partijen zullen eerst schaduwbegrotingen maken en onderhandelen over akkoorden. Obama riep het Congres gisteren opnieuw op tot samenwerking tijdens een persconferentie in een school in Baltimore County. Hij sprak van „investeringen voor de toekomst”.

Republikeinen dringen aan op meer bezuinigingen. De overheidsuitgaven zullen een groot thema zijn bij de presidentsverkiezingen in 2012. (AP, Reuters)

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

Het staafdiagram bij het artikel Obama: 1.100 mld in 10 jaar bezuinigen (15 februari, pagina 6) verbeeldt niet de Amerikaanse staatsschuld over de periode 1982-2012. In werkelijkheid gaat het hier over het begrotingstekort van de Verenigde Staten.