Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Nu zijn de Mexicanen boos op Sarkozy

En weer is de Franse president Nicolas Sarkozy erin geslaagd om een bevolkingsgroep boos te maken. Deze keer niet de rechters, de studenten of hun leraren, maar de Mexicanen. De woede is zo groot dat de Mexicaanse president Felipe Calderón de medewerking aan het Mexicaanse Jaar in Frankrijk, dat binnenkort van start zou gaan, heeft

Cassez in haar cel. Foto AFPCassez in haar cel. Foto AFP

En weer is de Franse president Nicolas Sarkozy erin geslaagd om een bevolkingsgroep boos te maken. Deze keer niet de rechters, de studenten of hun leraren, maar de Mexicanen. De woede is zo groot dat de Mexicaanse president Felipe Calderón de medewerking aan het Mexicaanse Jaar in Frankrijk, dat binnenkort van start zou gaan, heeft opgezegd.

Sarkozy ontving gisteren op het Elysée de ouders van Florence Cassez. Die Française zit al 1895 dagen in een Mexicaanse cel, na een veroordeling voor medewerking aan ontvoeringen door haar toenmalige vriend, Israel Vallarta, baas van de gangsterbende Los Zodiacos. Voor de Mexicanen staat haar schuld vast, volgens de Franse pers is ze ten onrechte veroordeeld. Frankrijk vraagt de uitlevering van Cassez, maar de Mexicanen weigeren dit. In Mexico is ze veroordeeld tot 60 jaar gevangenisstraf, in Frankrijk zou ze maximum 20 jaar in de cel moeten blijven.

De afgelopen dagen is de woordenstrijd verhevigd, nadat Mexico andermaal de uitlevering van Cassez had geweigerd. Actiegroepen riepen de Franse president op dat Jaar af te gelasten, maar Sarkozy vond een compromis: het Jaar gaat door maar wordt opgedragen aan Cassez, die een moedige Française wordt genoemd.

Dat is uiteraard niet naar de zin van de Mexicaanse regering, die de samenwerking opzegde.  Hij meent dat Frankrijk de spelregels heeft veranderd. ‘Wij worden gevraagd om mee te werken aan een culturele manifestatie, maar dat wordt nu een hommage aan een kidnapster.’

Cassez zelf had onlangs in een zeldzaam interview met Le Monde aangegeven vooral niet te willen dat er een diplomatieke strijd zou losbarsten tussen Frankrijk en Mexico.