Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Games

Nieuwe tablets en telefoons: Android, Android en nog eens Android

De gadgets die nu op de markt komen, lijken maar één antwoord op de iPad- en iPhone-rage te kunnen verzinnen: Android, het besturingssysteem van Google.

HTC Flyer
HTC Flyer

Zij die regelmatig verzuchten dat Google ‘het nieuwe Microsoft’ is, hebben er weer een krachtig argument bij: Android wordt het nieuwe Windows.

De meeste telefoonfabrikanten die op het Mobile World Congress in Barcelona hun nieuwe producten voorstellen, kiezen voor Googles mobiele besturingssysteem om hun smartphones en tablet-pc’s te besturen. De beurs duurt nog tot en met donderdag, maar op de persconferenties van Samsung, Sony Ericsson, LG en HTC klinkt tot nu toe maar één liedje: dat van Google. Het marktaandeel van Android, nu al meer dan een derde, blijft groeien. De keuze voor Android wordt ingegeven door de noodzaak een antwoord te verzinnen op de succesvolle Apple iPhone. Zelf iets ontwikkelen is duur en duurt lang. Googles aanbod is verlokkelijk omdat het geen licentiekosten vraagt en inmiddels al veel programma’s in zijn softwarewinkel aanbiedt. Wie apps wil aanbieden op zijn telefoon, lijkt niet om Android heen te kunnen.

Het probleem is hoe een fabrikant zich nog kan onderscheiden van concurrenten die dezelfde formule hanteren. Je moet tablet-pc’s en telefoons die Android gebruiken van dichtbij bekijken om te zien om welk merk het gaat. Een aantal producenten kiest daarom voor gimmicks als 3D-schermen (LG) of joysticks (Sony Ericsson) om zich te onderscheiden.

HTC probeert Android meer Schwung te geven met de eigen HTC Sense-software en -diensten. Zo moeten toestellen die elkaar in hardware en besturingssysteem nauwelijks ontlopen, toch een typisch HTC-karakter krijgen. Daarnaast investeert HTC in videodiensten en games.

Ook Nokia heeft overwogen voor Android te kiezen, bevestigde Nokia-baas Stephen Elop in Barcelona. De Finse telefoonfabrikant maakte vorige week bekend dat het Symbian niet langer op zijn smartphones gaat gebruiken. Nokia koos uiteindelijk echter voor Windows Phone 7 van Microsoft om het onderscheidend vermogen – en de aantrekkelijke financiële voorwaarden die Microsoft bood. Vanwege de Nokia-Microsoft-deal hebben de andere fabrikanten die aan Windows Phone 7 meededen geen nieuwe toestellen met dat besturingssysteem aangekondigd. Afgezien van enkele alternatieven van HP en BlackBerry is het resultaat: nog meer aandacht voor Android.

Samsung Galaxy Tab 10.1

Samsung vernieuwt zijn Galaxy S Android-telefoon: de S II draait op Android 2.3 en heeft een NFC-chip om bijvoorbeeld mobiele betalingen te kunnen doen. Nieuw is ook de iPad-concurrent Galaxy Tab met 10,1 inch scherm . Dit apparaat gebruikt een nieuwe Android 3.0-versie die geschikt is voor grotere schermen.

LG: Android in 3D

LG, de Koreaanse concurrent van Samsung, komt met de LG Optimus met een 4,3 inch 3D-scherm. Er is geen speciale bril voor nodig. LG werkt samen met Youtube – 3D-filmpjes maak je met de telefoon zelf dankzij de camera met dubbele lens.

Sony Ericsson Xperia Play

Dit toestel is de langverwachte PlayStation telefoon; een Android-toestel waar twee joystick-achtige knoppen onder vandaan schuiven en gebruikers zodoende gemakkelijker de games (van Sony) kunt spelen. Er zijn vijftig speltitels beschikbaar.

HTC Flyer

Naast nieuwe telefoons met een Android besturingssysteem kondigt HTC een nieuwe tabletcomputer aan van 7 inch. De Flyer is voorzien van HTC’s eigen Sense-software.

Marc Hijink

Volg het Mobile World Congress op nrc.nl/hebben