Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Nieuwe neus en oren uit eigen kraakbeen en weefsel

Aisha Bibi verscheen in oktober vorig jaar in het openbaar met een opgelijmde siliconen kunstneus. Die gaf haar verminkte gezicht in elk geval weer een vriendelijk aanzien. Hoe ver het herstel van haar neus en oren uit vlees en bloed intussen is gevorderd, is niet bekend.

Aisha wordt sinds augustus behandeld in het West Hills Hospital in Californië, terwijl zij woont bij een gastgezin. De neusprothese is tijdelijk. Plastisch chirurg Peter H. Grossman wil haar een ‘permanente oplossing’ geven door een nieuwe neus en oorschelpen te fabriceren met been, kraakbeen en weefsel elders uit haar lichaam. De reconstructie gaat acht maanden duren en er zullen talloze operaties voor nodig zijn. Of de Afghaanse daarna in de VS mag blijven, is nog onduidelijk.

De behandeling van Aisha wordt gefinancierd door de Grossman Burn Foundation, een non-profitorganisatie die slachtoffers van ernstige verbranding bijstaat. Hoewel Aisha slachtoffer is van opzettelijke verminking zijn haar verwondingen vergelijkbaar met die van verbrandingsslachtoffers. Ook daar moet vaak reconstructiechirurgie aan te pas komen.

Brandwondencentra ontwikkelden technologieën om in het laboratorium nieuwe huid te kweken uit kleine stukjes huid. De oorschelp kan gereconstrueerd worden uit kraakbeen afkomstig uit de ribben van de patiënt. Operaties moeten met tussenpozen van weken of maanden worden uitgevoerd. Daardoor krijgen de nieuwe onderdelen de kans aan elkaar te groeien, alvorens in een volgende operatie huidflapjes kunnen worden omgevormd in een oorlelletje.