Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Nederland opnieuw niet welkom bij G20-top

Frankrijk heeft Nederland niet gevraagd om deel te nemen aan de G20-top in Cannes dit jaar. De Rijksvoorlichtingsdienst wil niet spreken van een teleurstelling.

Nederland heeft weer geen uitnodiging gekregen voor de bijeenkomst van de grootste economische machten in de wereld, de G20. Voorzitter Frankrijk heeft vijf andere niet-leden uitgenodigd voor de top in november in Cannes.

Het is de tweede keer dat Nederland wordt gepasseerd. Ook vorig jaar november, toen de top in Zuid-Korea was, kreeg Nederland geen uitnodiging. Bij de vier voorafgaande conferenties (van 2008 tot 2010) was Nederland wel van de partij.

Volgens een bekendmaking op de website van het presidentiële paleis, zaterdag, krijgen twee Afrikaanse landen een uitnodiging: Ethiopië als voorzitter van het economische netwerk Nepad en Equatoriaal-Guinea als voorzitter van de Afrikaanse Unie.

Directeur Henk Brons van de Rijksvoorlichtingsdienst wil niet spreken van een teleurstelling. „Het ligt in de lijn van het uitnodigingsbeleid dat ook voor Zuid-Korea is gehanteerd. Regionale spreiding is daarbij belangrijker dan economische kracht.”

Vorige maand werd via uitgelekte documenten van WikiLeaks duidelijk dat Amerika aanwezigheid in Afghanistan koppelde aan de Nederlandse uitnodiging voor de G20. Nederland besloot onlangs tot een trainingsmissie in Afghanistan. Dat heeft niet geleid tot een terugkeer naar het hoogste diplomatieke podium.

De Rijksvoorlichtingsdienst wil niet ingaan op de vraag of de Nederlandse aanwezigheid in Afghanistan de kans op een plek bij een volgende G20 vergroot. Brons tekent aan dat Nederland wel betrokken is bij een aantal voorbereidende bijeenkomsten in de aanloop naar de top in november.

Zoals gebruikelijk is Spanje uitgenodigd voor de G20-top. Verder mag Singapore aanschuiven als vertegenwoordiger van de Global Governance Group van 27 kleine en middelgrote landen. Als voorzitter van de Golfstaten hebben ook de Verenigde Arabische Emiraten een positie verworven. (NRC)