Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

Minister India houdt verkeerde rede bij VN

De Indiase minister van Buitenlandse Zaken, S. M. Krishna, heeft zijn land te kijk gezet als een ongeïnspireerde speler op het wereldtoneel. Afgelopen vrijdag, tijdens een zitting van de VN-Veiligheidsraad in New York over ‘ontwikkeling en veiligheid’, las de 78-jarige bewindsman ruim drie minuten lang van papier de toespraak voor van zijn Portugese ambtgenoot Luis Amado. Pas toen de Indiase ambassadeur bij de VN ingreep en hem de goede tekst in handen schoof, vond Khrisna („Moet ik opnieuw beginnen?”) de juiste woorden. Hij had toen al zijn blijdschap geuit over de „aanwezigheid van twee Portugees sprekende landen in ons midden” (ook Brazilië) en lovend gesproken over de samenwerking tussen de EU en de VS.

De oppositiepartij BJP was er afgelopen weekeinde snel bij om aan te dringen op het aftreden van de minister. Hij zou India te schande hebben gemaakt en niet langer het morele recht hebben aan te blijven. Maar tot veel ophef leidde de blunder verder nauwelijks in de media. Krishna zelf gaf toe dat er sprake was geweest van „een fout” maar dat er op zichzelf niet veel verkeerds aan was. „Er lagen zoveel papieren voor mij op tafel en ik pakte per ongeluk de verkeerde”, zei hij.

Toch is de misstap van Krishna, die in mei 2009 aantrad en nauwelijks zijn stempel op het buitenlandse beleid van India weet te drukken, pijnlijk. India wil als opkomende economische macht permanent lid worden van de Veiligheidsraad. Op 1 januari trad het als roulerend lid toe tot dit selecte gezelschap, en het was voor het eerst dat Krishna in die hoedanigheid de Veiligheidsraad mocht toespreken.