Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Legertop Egypte wil macht binnen zes maanden overdragen

Het Egyptische leger wil binnen zes maanden de macht over het land overdragen aan een civiele regering, inclusief een gekozen president.

De Hoge Militaire Raad in Egypte heeft de hoop uitgesproken de macht binnen zes maanden aan een civiele autorieit en een president, gekozen op vrije en vreedzame wijze die de wensen van het volk representeert.” - een verklaring van de legertop via staatspersbureau MENA

De raad heeft benadrukt niet de macht in handen te willen houden. Ze verklaren dat de huidige situatie niet de keuze van de krijgsmacht was, en niet de steun van het volk geniet. Het leger kreeg de macht nadat president Hosni Mubarak, na achttien dagen onopgehouden protest, zijn presidentschap neerlegde.