Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wetenschap

Kort nieuws Wetenschap

Pijnboompitten die bitter gaan smaken zijn lastig te weren

Door onze redactie wetenschap

Rotterdam, 15 febr. De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) vindt het „lastig” om pijnboompitten te weren waarvan consumenten langdurig een bittere smaak in hun mond krijgen. De Europese Commissie noemt die pitten „ongeschikt voor menselijke consumptie” en vindt dat ze niet in Europa verkrijgbaar zouden mogen zijn. Onlangs ontdekten Belgische en Zwitserse onderzoekers dat alle pijnboompitten die een bittere smaak geven, van de Chinese den Pinus armandii komen. De onderzoekers ontwikkelden een test die aantoont of een pijnboompit van die boom afkomstig is. De nVWA wil echter wachten op een chemische test die voorspelt dat pitten (bijvoorbeeld van een bepaalde leverancier) zeker bitterheid veroorzaken. Volgens wetenschappers zijn er nog geen aanknopingspunten om zo’n test te ontwikkelen. De Deense overheid heeft eerder deze maand controles aangekondigd waarbij leveranciers naar de boomsoort gevraagd wordt. De Europese Commissie is van plan een lijst van bonafide Chinese pijnboompitproducenten op te stellen en aan de lidstaten te geven.

Pesticiden geven kans op Parkinson

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 15 febr. Mensen die gewerkt hebben met de bestrijdingsmiddelen rotenon en paraquat hebben een 2,5 maal zo grote kans op de ziekte van Parkinson dan mensen uit een controlegroep. Dat blijkt uit een Amerikaanse epidemiologische studie die online is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Health Perspectives. De onderzoekers kwamen het verband op het spoor door binnen de zogeheten Farming and Movement Evaluation-studie 110 Parkinsonpatiënten te vergelijken met 358 vergelijkbare controlepersonen. Rotenon stond al langer onder verdenking. In onderzoek uit 2000 ontwikkelden ratten Parkinson enkele weken nadat ze de stof ingespoten kregen ingespoten. De dopaminecellen in de hersenen stierven af. Nu is aangetoond dat ook blootstelling tijdens het gebruik van deze middelen bij mensen de ziekte kan veroorzaken. Zowel rotenon als paraquat zijn in Nederland sinds enkele jaren niet meer toegelaten.

Inktvisman wordt boos door eitjes

Door onze redactie wetenschap

Rotterdam, 15 febr. Een signaalstof in eitjes van pijlinktvissen maakt pijlinktvismannetjes agressief. Het agressieoproepend feromoon is het eerste dat ooit is ontdekt in zeedieren. Biologen zagen in de natuur dat mannetjes van de pijlinktvis het broedsel van vrouwtjes benaderen en aanraken. Daarna vallen ze naar elkaar uit, slaan ze met hun armen en vallen uit naar andere mannetjes, ook als er geen vrouwtje in de buurt is. Volgens de onderzoekers is het interessant dat het gedrag van een intelligent en hoogontwikkeld dier als een pijlinktvis omslaat in reactie op een signaalstof. Een stof die verwant is aan het feromoon is ook gevonden in gewervelde dieren, maar het is onbekend of zij daarvan ook agressief worden. De studie verscheen eind vorige week online in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.

Kankerpatiënten missen onderzoek

Door onze redactie wetenschap

Rotterdam, 15 febr. Er zouden meer kankerpatiënten kunnen deelnemen aan onderzoek naar nieuwe behandelingen als hun artsen daar alerter op waren. Dat concludeert het Amerikaanse National Cancer Institute (NCI) op basis van een enquête onder medisch specialisten in de VS. Van de oncologen, chirurgen, en radiologen had slechts de helft in een jaar tijd ten minste één kankerpatiënt laten meedoen in medisch onderzoek. Er lopen in de VS momenteel achtduizend studies naar experimentele kankerbehandelingen. Zelfs onderzoeksziekenhuizen informeren hun patiënten slecht. Specialisten die veel met collega’s over therapieën overleggen en die veel patiënten zien, doen wél mee. De overige artsen moeten betere voorlichting krijgen, vindt het NCI.

Meer en langer

Door onze redactie wetenschap

Rotterdam, 15 febr. Voor veel mensen is het verschil tussen 90 en 95, op een schaal van 100, groter, dan het verschil tussen 9,0 en 9,5, op een schaal van tien. En 36 maanden duren voor veel mensen langer dan 3 jaar. Dat schrijven Belgische en Nederlandse onderzoekers in een vandaag uitgekomen artikel in het Journal of Consumer Research. Die kennis is bruikbaar om mensen gezonde keuzes te laten maken: een Twix lijkt veel meer dikmakend dan een appel als de energie-inhoud in kiloJoules wordt opgegeven (1.029 tegen 247) in plaats van in kilocalorieën (246 tegen 59).