Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Kort nieuws Economie

Belg Peter Praet in bestuur ECB

Brussel, 15 febr. De Belgische centralebankier Peter Praet is voorgedragen voor het dagelijks bestuur van de Europese Centrale Bank. Dat hebben de ministers van Financiën van de eurolanden gisteren besloten. Praet volgt de Oostenrijkse Gertrude Tumpel-Gugerell op, die in mei vertrekt uit het zeskoppige bestuur van de bank. De regeringsleiders van de zeventien eurolanden moeten formeel nog met de benoeming instemmen, net als het Europees Parlement. Het bestuur van de ECB vormt samen met de zeventien centralebankiers uit de eurolanden het belangrijkste orgaan van de ECB. (AP)

Winst Imtech stijgt, groei zet door

Amsterdam, 15 febr. De technische dienstverlener Imtech heeft in 2010 meer winst geboekt en verwacht ook in 2011 een verbetering van de resultaten. De winst nam 11 procent toe ten opzichte van 2009. Imtech boekte een nettowinst van 140 miljoen euro, tegen 126 miljoen in 2009. De winststijging is vooral te danken aan een sterke groei in Duitsland en Oost-Europa, waar de omzet met 18 procent toenam tot 1,3 miljard euro. Ook voor dit jaar is de onderneming positief gestemd. „Wij zien geen reden waarom we onze groei in Duitsland en Oost-Europa niet voort zouden kunnen zetten”, zegt bestuursvoorzitter René van der Bruggen van Imtech in een toelichting. (Dow Jones)

ING alleen in de race voor TMB Bank

Amsterdam, 15 febr. ING Groep blijft de enige kandidaat om het Thaise overheidsbelang in de bank TMB Bank te kopen, schrijft de Bangkok Post vandaag op basis van uitspraken van bestuursvoorzitter Saowanee Kamolbutr. Het Thaise ministerie van Financiën, dat een belang van 26,1 procent in de TMB Bank heeft, is al enige tijd in gesprek over verkoop van dat belang aan ING, dat haar huidige belang van 25 procent wil uitbreiden. De transactie werd al in mei 2010 afgerond, maar ING mag van de Europese Commissie geen overnames doen zolang het bedrijf zijn resterende 5 miljard euro staatssteun niet heeft terugbetaald. Dat zal naar verwachting niet eerder dan eind 2011 gebeuren. (Novum)

Draka bevestigt voorlopige jaarcijfers

Amsterdam, 15 febr. Kabelmaker Draka Holding heeft vandaag de jaarcijfers over 2010 bevestigd. Het is het laatste boekjaar dat de onderneming als zelfstandig bedrijf door het leven ging. De omzet bedroeg in 2010 2,4 miljard euro en het concern boekte een nettowinst van 4,6 miljoen euro. Draka werd eerder dit jaar overgenomen door het Italiaanse Prysmian voor 840 miljoen euro in contanten en aandelen. Het bod werd op 8 februari gestand gedaan. De aanmeldingsperiode loopt nog tot en met 22 februari. Prysmian heeft inmiddels ruim 90 procent van de aandelen in bezit. (Dow Jones)