Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Terrorisme

Kort nieuws Buitenland

Syrische blogger vijf jaar naar cel

Damascus, 15 febr. Een Syrisch veiligheidshof heeft een 19-jarige blogger, Tal al-Malouhi, tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld op beschuldiging van het verschaffen van informatie aan een ander land. Dat hebben mensenrechtenactivisten gisteren in Damascus bekendgemaakt. Malouhi werd in december 2009 opgepakt. In haar blog besteedde ze vooral veel aandacht aan de situatie van de Palestijnen. Het is niet bekend of de inhoud van haar blog meespeelde bij haar arrestatie en veroordeling. De Syrische krant Al- Watan schreef in oktober dat Malouhi de Amerikaanse ambassade in Kairo informatie had geven over de verblijfplaats van een Syrische veiligheidsagent, die later gewond werd bij een aanslag. (AP)

Drie doden bij aanslag in Kabul

Kabul, 15 febr. Bij een aanslag op een bij westerse bezoekers populair winkelcentrum in de Afghaanse hoofdstad Kabul, zijn gisteren twee beveiligingsagenten en de pleger van de aanslag om het leven gekomen. Het is de tweede aanslag op een doel in de zwaar beveiligde hoofdstad in minder dan drie weken. In de voorgaande zes maanden was het betrekkelijk rustig geweest in Kabul. Op 28 januari werden echter negen mensen gedood bij een bomaanslag op een supermarkt. De dader van gisteren bracht zijn explosieven tot ontploffing, toen twee veiligheidsagenten hem bij de ingang van het winkelcomplex wilden controleren. (AP, BBC)

Kaukasus: rebellen en agenten gedood

Rostov-aan-de-Don, 15 febr. Bij een vuurgevecht in Ruslands noordelijke Kaukasus zijn vandaag vijf separatisten en drie politieagenten gedood. De strijd vond plaats in het grensgebied van de regio Stavropol en deelrepubliek Karatsjajevo-Tsjerkessië. Meestal vindt separatistisch geweld elders op de Kaukasus plaats, in Dagestan, Ingoesjetië en Tsjetsjenië. Gisteren werd een soldaat gedood bij een aanslag in Dagestan. (AP)

19 doden in Mexico door drugsgeweld

Ciudad Victoria, 15 febr. Achttien mensen zijn gisteren in de Mexicaanse plaats Padilla doodgeschoten, waarschijnlijk door leden van drugsbendes. Tamaulipas, waar Padilla ligt, is een van de ergst door drugsgeweld getroffen Mexicaanse deelstaten. In de aangrenzende staat Nuevo Leon werd zondag een hoge politiefunctionaris gedood. (AP)

Maleisië pakt 40 liefdesparen op

Kuala Lumpur, 15 febr. De Maleisische zedenpolitie heeft gisteren veertig ongehuwde paren aangehouden in hotelkamers in het kader van Operatie Valentijn. De autoriteiten hopen hiermee seks voor het huwelijk, die strafbaar is in het goeddeels islamitische land, terug te dringen. Ongehuwden van verschillende sekse mogen zich niet samen in een besloten ruimte ophouden zonder gezelschap van anderen. De Maleisische justitie heeft in het verleden vaker invallen in hotelkamers gedaan op Valentijnsdag. Malesiës hoogste islamitische lichaam verbood Valentijnsdag in 2005.(AP)