Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Rampen

Kort nieuws Binnenland

Rechter: staking openbaar vervoer mag doorgaan

Rotterdam, 15 febr. De vakbonden mogen acties voeren in het openbaar vervoer rond Den Haag (vandaag) en Rotterdam (morgen). De reizigers worden door de acties niet disproportioneel getroffen, oordeelde de rechtbank van Rotterdam gisteren in een kort geding. Bij de acties rijden 40 procent minder bussen, trams en metro’s. De bonden willen zo laten merken wat er volgens hen gebeurt als de geplande bezuinigingen van 120 miljoen euro op het gemeentelijk openbaar vervoer doorgaan. In Amsterdam werd gisteren al gestaakt. De stadsregio’s hadden het kort geding aangespannen. Hoewel ze tegen de voorgenomen bezuinigingen zijn, vinden ze de acties een te zwaar middel en voorbarig, omdat de wethouders nog in overleg zijn met het kabinet over het verlagen van de bezuinigingsbedragen. (Novum)

Dak met asbest is per 2024 verboden

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 15 febr. Staatssecretaris Joop Atsma (Milieu, CDA) wil vanaf 2024 een verbod op het bezitten van asbestdaken en asbestgolfplaten. Dat verbod zou moeten gelden voor particulieren en bedrijven, zo schrijft hij vandaag aan de Tweede Kamer. Uit een kabinetsadvies van de Gezondheidsraad bleek vorig jaar dat de risico’s van asbest groter zijn dan twintig jaar geleden werd aangenomen. Asbestdaken en asbestwegen zijn de grootste verspreidingsbronnen van asbestdeeltjes. Atsma verwacht dat alle asbestwegen medio 2012 zijn gesaneerd. Sinds 1994 is het gebruik van asbest in Nederland verboden.

Derde arrestatie na branden Veendam

Veendam, 15 febr. Opnieuw is in Veendam een verdachte aangehouden op verdenking van brandstichting. Het gaat om een 16-jarige jongen uit Veendam. Vorige week werden twee 18-jarige Veendammers aangehouden in verband met een aantal brandstichtingen. De politie sluit niet uit dat zij nog meer aanhoudingen zal verrichten. Sinds januari zijn onder meer een clubhuis en een voormalig tuincentrum afgebrand. Vorig jaar werd Veendam ook geteisterd door brandstichtingen. Bij een van die branden kwam een brandweerman om het leven. (Novum)

KNMI meet trilling Duitse aardbeving

Rotterdam, 15 febr. Een aardbeving in Duitsland is gistermiddag ook in Nederland gemeten. Rond 13.43 uur vond er in de buurt van Koblenz een aardbeving plaats met een kracht van 4,5 op de schaal van Richter. In Limburg, Groningen en Drenthe sloegen de meetinstrumenten uit, meldt het KNMI. In Duitsland zijn diverse meldingen van schade gedaan. De meldingen gaan over scheuren in muren en omgevallen voorwerpen in huizen. Uit Nederland is er één melding vanuit Maastricht. (Novum)

Minder vangst van muskusratten

Den Haag, 15 febr. Vorig jaar zijn opnieuw minder muskus- en beverratten gevangen dan in de jaren daarvoor. In 2010 werden 120.000 muskusratten gevangen, 23 procent minder dan een jaar eerder. Het aantal beverratten dat werd gevangen, daalde van 970 in 2009 naar 568 in 2010, meldde de Unie van Waterschappen gisteren. De dieren worden bestreden omdat ze tunnels graven in dijken, die daardoor kunnen bezwijken. Volgens de unie is de populatie beverratten in het binnenland vrijwel verdwenen. Het merendeel werd in het grensgebied met Duitsland gevangen. (Novum)