Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Iraanse parlementsleden willen oppositieleiders dood

(FILES) -- File picture dated March 14, 2009 shows Iran's opposition leader Mir Hossein Mousavi during a visit to a mosque in downtown Tehran. Mousavi, who was Iran's prime minister during the 1980 to 1988 war with Iraq and ran against President Mahmoud Ahmadinejad in the June 2009 election, said in comments published on opposition website Qalamsabz on December 11, 2010 that Wikileaks documents have exposed the Islamic regime's "vulnerability" and blamed the government for provoking Iran's Arab neighbours. AFP PHOTO/BEHROUZ MEHRI
(FILES) -- File picture dated March 14, 2009 shows Iran's opposition leader Mir Hossein Mousavi during a visit to a mosque in downtown Tehran. Mousavi, who was Iran's prime minister during the 1980 to 1988 war with Iraq and ran against President Mahmoud Ahmadinejad in the June 2009 election, said in comments published on opposition website Qalamsabz on December 11, 2010 that Wikileaks documents have exposed the Islamic regime's "vulnerability" and blamed the government for provoking Iran's Arab neighbours. AFP PHOTO/BEHROUZ MEHRI Mir Hossein Mousavi in maart 2009. Foto AFP / Behrouz Mehri

Iraanse parlementsleden hebben opgeroepen oppositieleiders op te hangen. Tijdens een vergadering scandeerden ze dat vooraanstaande dissidenten dood moesten.

Enkele hardliners in het Iraanse parlement willen dat de vooraanstaande oppositieleiders Mir Hossein Mousavi en Mahdi Karroubi en de voormalige president Mohamad Khatami worden berecht en opgehangen.

De oppositieleiders hebben vorige week huisarrest opgelegd gekregen. Tijdens de betoging gisteren werden huizen zwaar bewaakt door ordetroepen.

De oproep volgt op een betoging van tienduizenden in Teheran gisteren. De betogers betuigden steun aan de revolutie in Egypte en protesteerden tegen het regime in Iran.

Bij die protesten is gisteren ook een dode gevallen. Volgens staatspersbureau Fars werd een ‘omstander’ door ‘betogers doodgeschoten’. Het slachtoffer, een 26-jarige kunststudent, was volgens het ministerie van cultuur een aanhanger van de regering.

Waarnemend politiechef Ahmad Reza Radan beschuldigt leden van de Mujahedeen Khalq (MEK) ervan op betogers en politie te hebben geschoten. Ook kwam hij met de beschuldiging dat de VS, Groot-Brittannië en Israël achter de onrust zitten.