Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

In beeld: de topless en politiek bewogen vrouwen van FEMEN

“Italië is geen bordeel”, riepen de vrouwen van FEMEN (wiki) gisteren voor de Italiaanse ambassade in Kiev. De Oekraïense vrouwenbeweging wilde haar steun betuigen aan alle Italiaanse vrouwen en demonstreerde tegen de “vernederende” berichtgeving rondom de recente seksschandalen van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi.


AFP / Sergei Supinsky

FEMEN werd in 2008 opgericht en staat bekend om haar topless protesten tegen sekstoerisme, seksisme en andere maatschappelijke problemen. De organisatie bestaat uit ruim driehonderd leden, voornamelijk vrouwelijke studenten tussen de achttien en twintig jaar.

De afgelopen maanden kwam FEMEN vaker in het nieuws. Bijvoorbeeld op 1 februari toen de groep protesteerde tegen een verordening van de gemeente van Kiev, die inwoners die minder dan vijftienhonderd meter wonen van het Olympisch Stadion, tijdens het Europees Kampioenschap in 2012 dwingt om hun balkon schoon te houden en hen verbiedt om in ondergoed op het balkon te staan. FEMEN demonstreerde daarom op een balkon in de hoofdstraat van Kiev.


Reuters / Gleb Garanich


Reuters / Gleb Garanich

Op 28 januari demonstreerden de vrouwen van FEMEN in Kiev tegen de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj tijdens zijn speech bij het World Economic Forum in Davos.

Reuters / Gleb Garanich


Reuters / Gleb Garanich

“Stabiel arm”, staat op het bord van onderstaande dame. Op een oude begraafplaats demonstreerde FEMEN op 12 januari tegen het zogenoemde ‘stabiele beleid’ van de regering van Janoekovitsj.

Reuters / Gleb Garanich

Het ontbreken van vrouwelijke ministers in het kabinet van Janoekovitsj, was voor de vrouwenorganisatie reden om op 17 december voor het ministerie van Binnenlandse Zaken topless een klein toneelstukje op te voeren.

Reuters / Gleb Garanich


Reuters / Gleb Garanich