Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

IMF-baas onder vuur

Wie de kandidaat zal zijn van de socialisten bij de Franse presidentsverkiezingen van 2012, wordt pas in oktober bekend. Maar de partij van president Sarkozy, de rechtse UMP, heeft voor alle zekerheid nu alvast de aanval geopend op Dominique Strauss-Kahn, nu nog voorzitter van het IMF en straks mogelijk kandidaat.

UMP-voorzitter Jean-Francois Copé vroeg zich de afgelopen dagen af of Strauss-Kahn nog wel ‘Frans genoeg’ was na zoveel jaar in het buitenland: „Ik weet niet zeker of hij echt weet wat er in het land gebeurt”. Partijgenoot Christian Jacob, fractieleider van de UMP in het parlement, betwijfelde vervolgens of Strauss-Kahn wel het echte Frankrijk vertegenwoordigt, „het landelijke Frankrijk waar we zoveel van houden”.

Vanuit de Socialistische Partij is furieus gereageerd op de uitspraken. Pierre Moscovici, socialistisch kamerlid, herinnerde eraan dat extreem-rechts voor de Tweede Wereldoorlog ook zulke dingen zei over joodse socialisten.

De verbale strijd barstte los nadat de vrouw van Strauss-Kahn in een interview had gezegd dat ze geen nieuwe termijn voor haar man wilde bij het IMF. Voor de PS was dat, volgens analisten, het teken om los te gaan. (AFP)