Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Somalische terreurverdachte mag worden uitgeleverd aan VS

De van terroristische activiteiten verdachte Somaliër Mohamud O.S. mag worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Het hoger beroep daartegen is verworpen door de Hoge Raad, zo maakte de hoogste rechtsprekende instantie vandaag bekend.

De Somaliër werd in november 2009 op verzoek van de Amerikaanse justitie opgepakt in een asielzoekerscentrum in Dronten. Hij heeft in Minneapolis gewoond, de stad waar de grootste Somalische gemeenschap in de VS leeft. De VS verdenken de Somaliër van ondersteuning van de internationale jihad, de ‘heilige oorlog’. De man zou voor terroristen de aankoop van wapens hebben gefinancierd en anderen hebben geholpen naar Somalië te reizen voor de jihad. Zij zouden zijn getraind in een kamp van Al-Shabaab, een jihadistische militie in Somalië. Eén van hen pleegde in oktober 2008 een zelfmoordaanslag.

De rechtbank in Rotterdam zag vorig jaar mei al geen reden waarom Nederland niet tegemoet zou kunnen komen aan het verzoek van de VS. Minister van Justitie Ivo Opstelten beslist over de uiteindelijke uitlevering. De advocaat van O.S. vreest voor mensenrechtenschending en heeft aangekondigd een advies te schrijven aan de minister om de uitlevering alsnog te voorkomen.