Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Hoeveel orgaandonoren zijn er?

5,5 miljoen Nederlanders staan ingeschreven in het donorregister. Van hen zijn 3,1 miljoen bereid donor te worden. Ongeveer een miljoen heeft aangegeven dat niet te willen. De rest laat de beslissing over aan nabestaanden.

Het aantal donoren is niet genoeg. In Nederland wachten permanent zo’n 1.300 mensen op een transplantatie. Vorig jaar zijn 135 mensen overleden terwijl zij op de wachtlijst stonden. Voor hen kwam een donor niet op tijd.

Er zullen overigens vrijwel nooit genoeg donoren zijn. Voor de wachtlijst gelden nu vrij strenge criteria, zodat de lijst niet te lang wordt. Een plek op de lijst moet namelijk wel hoop bieden, en niet uitzichtloos worden, is de gedachte. Als er bijvoorbeeld meer donorharten beschikbaar komen, dan zullen de criteria worden versoepeld (de maximumleeftijd van 65 jaar kan dan verhoogd worden), met als gevolg dat de wachtlijst weer langer wordt.