Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wielrennen

Hoe een zondaar in slachtoffer veranderde

Alberto Contador (28) wist het Spaanse volk ervan te overtuigen dat hij geen dopingzondaar is. Zelfs premier José Luis Zapatero nam het voor hem op.

Saint-Laurent-du-Pont - wielrennen - cycling - radsport - cyclisme - 1e etappe Evian-les-Bains - Saint-Laurent-du-Pont, 191 km - Criterium du Dauphine - Alberto Contador (Astana) - foto Cor Vos ©2010
Saint-Laurent-du-Pont - wielrennen - cycling - radsport - cyclisme - 1e etappe Evian-les-Bains - Saint-Laurent-du-Pont, 191 km - Criterium du Dauphine - Alberto Contador (Astana) - foto Cor Vos ©2010 Cor Vos

De populaire Spaanse sportkranten Marca en AS vieren de terugkeer van Alberto Contador als een overwinning. ‘Vrijgesproken!’ staat in chocoladeletters geschreven. De drievoudig Tourwinnaar krijgt vandaag weer toestemming om te fietsen en zou morgen al kunnen meedoen aan de Ronde van de Algarve. De Spanjaarden zien de uitspraak van de nationale wielerbond vooral als een morele overwinning in een tijd dat het land als ‘dopingnatie’ onder vuur ligt.

De dopingonderzoeken Operación Puerto en Operación Galgo liggen nog vers in het geheugen. Wielrennen en atletiek kwamen in Spanje in een slecht daglicht te staan. Het aantal geschorste topsporters bleef echter beperkt. Premier José Luis Zapatero nam het vorige week op ongebruikelijke wijze via twitter voor Contador op. Er zou geen wettelijke basis voor een schorsing zijn, zo oordeelde hij.

Het is onduidelijk of de Spaanse wielerbond zich heeft laten beïnvloeden door de inmenging van Zapatero. Feit is wel dat een eerder voorgestelde schorsing van een jaar nu van tafel is. Daar waar Contador eerder nog als een dopingzondaar in de hoek werd gezet, krijgt hij nu het voordeel van de twijfel. Het wordt aannemelijk geacht dat Contador een kleine hoeveelheid van de verboden stof clenbuterol in zijn lichaam had door het eten van vervuild vlees. Zo is de wielrenner van zondaar veranderd in slachtoffer.

De Spaanse publieke opinie was aanvankelijk tegen Contador, maar sloeg radicaal om toen hij op 28 januari op Mallorca een persconferentie gaf. Hij zat daar als een gebroken man achter de tafel. „Ik ben een voorbeeld voor veel mensen. Ik weet dat ik altijd in de belangstelling sta en alleen al om die reden heb ik nooit prestatiebevorderende middelen gebruikt”, stelde hij in een emotioneel betoog.

„Ik kan daarover open en eerlijk zijn. Ik kan mezelf recht in de spiegel kijken. Ik beschouw me als een voorbeeld van een schone sporter.” Contador kon zijn tranen amper bedwingen. „Ik ga in beroep, waar dat ook nodig mag zijn om mijn onschuld te bewijzen.”

De Spaanse bevolking geloofde Contador en ging achter de renner staan. De drievoudig Tourwinnaar mocht in haar ogen niet een rijtje komen te staan met dopingzondaars als Bjarne Riis, Jan Ullrich, Marco Pantani en Floyd Landis. De druk van de Spaanse publieke opinie groeide de afgelopen dagen. Naast steun van Zapatero kreeg Contador ook bijval van oppositieleider Mariano Rajoy. ‘Gerechtigheid voor Contador’, zo luidde de oproep waar veel Spanjaarden zich achter schaarden.

De opgeluchte Spanjaarden kijken vanaf vandaag het liefst vooruit. ‘Contador gaat nu voor de Giro’, kopte Marca vanmorgen op internet. Maar pas wanneer Contador op 2 juli met rugnummer 1 aan de Tour de France begint, kunnen de Spanjaarden echt een punt achter deze affaire zetten.