Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

Harlingse van 62 jaar zwanger na ivf

Een 62-jarige inwoonster van Harlingen is in verwachting van haar eerste kind. Dit heeft een neef bevestigd. Het kind wordt in april verwacht.

De Harlingse, die deze maand 63 jaar wordt, onderging in Italië een ivf-behandeling. De gezondheidstoestand van de alleenstaande vrouw is „uitstekend”, zegt de neef, die als woordvoerder optreedt. Zelf wil de vrouw vooralsnog niet in de publiciteit treden. Hij verklaart dat zijn tante haar zwangerschap een privékwestie vindt. „Ze wil graag een buffer omdat alle media nu contact willen. Het liefst wil ze zo anoniem mogelijk blijven. Alle media-aandacht is niet bevorderlijk voor de toestand waarin ze zich nu bevindt.”

De details rondom haar keuze om zwanger te willen worden op deze leeftijd, brengt de vrouw mogelijk zelf na de bevalling naar buiten, aldus het familielid. De vrouw is jurist en woont twaalf jaar in Harlingen.

Het nieuws van haar zwangerschap werd begin deze maand gemeld door GPTV, een regionaal commercieel Fries televisiestation in Harlingen. Directeur-oprichter Wout Gerstel verklaart dat de vrouw aan het bestuur van twee koren waarop ze zit onlangs per brief melding maakte van haar zwangerschap. „Ze heeft het dus in feite zelf bekendgemaakt. Via via is het nieuws toen bij ons terechtgekomen.”

In september 2005 beviel in het Twenteborg Ziekenhuis in Almelo een 57-jarige vrouw uit Enschede van een gezonde zoon. Zij geldt als de oudste Nederlandse die moeder werd. De vrouw, die onbekend wilde blijven, was behandeld in een Engelse kliniek. Ruim tien jaar eerder beviel een 56-jarige Amsterdamse van een dochter na een behandeling in de kliniek van de omstreden Italiaanse fertiliteitsarts Severino Antinori.

In Nederland trekken artsen voor behandeling van vrouwen met gedoneerde eicellen een grens bij 45 jaar. Bij oudere vrouwen vinden ze het te riskant.