Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

Geen Skype, geen gedoe

Ik ben voor een week op reis door Oman. Gesluierde vrouwen en als Ali Baba geklede mannen domineren het straatbeeld.

En peperdure auto’s natuurlijk. Als ik bij de marmeren hotelbalie vraag waarom ik Skype niet op internet kan bereiken, grijnst de receptionist. „Prohibited, Sir.” Achter hem toont een reusachtig flatscreen de beelden uit Egypte. Hij onderschept mijn blik. „That’s what you get when you grant power to the people, Sir. Especially when it’s free of charge.”

De logica ontgaat me en ik vertel hem dat. Hij zwijgt. Naast de flatscreen hangt een even groot portret van de zittende Sultan. Die glimlacht tevreden en ik hóór hem denken : No Skype, No Hassle. Geen Skype, geen gedoe.Zo simpel is het dus eigenlijk.

René van Broekhoven